Срећко Рекановић

"Логично обиљежавати дан престанка, а не дан почетка рата"

  • Извор: СРНА
  • 21.11.2023. 10:25

Предсједник Скупштине града Добоја Срећко Рекановић очекује да се дан потписивања Дејтонског мировног споразума - 21. новембар, осим у Републици Српској, почне обиљежавати и у ФБиХ, јер је логично да се прославља дан када је престао рат, а не 1. март када је почео.

"Ништа нас лијепо не везује за 1. март с обзиром да је српски народ прегласан на референдуму и мимо његово воље остала два народа донијела су одлуку о независности БиХ, а тог дана је нападнута и српска свадбена поворка на Башчаршији у Сарајеву када је убијен Никола Гардовић", рекао је Рекановић Срни.

Он је истакао да БиХ данас нема ништа са оном од 1. марта 1992. године коју су нелегално прогласили Бошњаци и Хрвати и тим чином се отцијепили од СФРЈ и одрекли свих тековина ЗАВНОБиХ-а, чији датум засједања прослављују као наводни дан државности БиХ.

Говорећи о ситуацији у Добоју, Рекановић је указао да је овај град данас примјер мултиетничности у Републици Српској и ФБиХ, у којем је свим предратним становницима који су то хтјели враћена и обновљена имовина.


Суд БиХ прихватио захтјев за одгађање рочишта предсједнику Српске

Суд БиХ прихватио захтјев за одгађање рочишта предсједнику Српске

"Томе је допринијела одговорна и мудра политика његовог руководства, превенствено некадашњег градоначелника Обрена Петровића, који је данас посланик у Представничком дому Парламента БиХ", рекао је Рекановић.

Он је истакао да је суживот свих народа у Добоју на завидном нивоу и да су сви заступљени у политичком, друштвеном и привредном сегменту, те да би волио да је такав однос и према Србима у ФБиХ.

"Сви бошњачки и хрватски одборници дио су владајуће већине у Скупштини града Добоја и равноправно учествују у доношењу политика битних за ову локалну заједницу", рекао је Рекановић.

Данас се навршило 28 година од када је у америчкој бази "Рајт Петерсон" у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак.


Снажно невријеме у Хрватској, аута под водом

Снажно невријеме у Хрватској, аута под водом

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина