Граница постоји

Лозо: Историју нам неће писати Кристијан Шмит

  • Извор: Агенције
  • 14.12.2023. 22:58

Историчар Предраг Лозо рекао је да српски народ неће дозволити да историју Републике Српске пише "љубитељ нацистичких јединица Кристијан Шмит" и то на основу оптужнице против предсједника Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукић.

"Живимо у доба нових империја које помјерање геополитичких плоча пребацују на мале колективе за које сматрају да ће им пружити најмањи отпор. Међутим, чини ми се да не разумију ову завјетну и симболичку моћ српског народа", рекао је Лозо.

Он је указао да би се свако повлачење и попуштање тумачило као слабост и да би се одмах иза тога могао очекивати нови ултиматум.

Гостујући у четвртој епизоди подкаста "Граница постоји", која ће бити емитована сутра у 18.00 часова на интернет каналу "Граница постоји", Лозо је рекао да се империја силе мора суочити са границом постојања једног народа, јер тај народ нема резервну државу.

"У БиХ постоје три различита одвојена друштва и граница дефинитивно постоји. Настоје нам рећи да је небитна, али није небитна", рекао је Лозо.


Огласио се Орбан након што је напустио преговоре о кандидатури Украјине

Огласио се Орбан након што је напустио преговоре о кандидатури Украјине

Он је истакао да њемачко друштво води савремене европске политике памћења и полако се жели редефинисати историјска улога Њемачке у Другом свјетском рату.

"Желе рећи да није Хитлер искључиви кривац за рат, већ да постоји и друго велико зло - комунизам. Планери памћења у Њемачкој су видјели да имају могућност да се на основу савременог рата слика злочина њемачких јединица у Другом свјетском рату некако скрајне, а нови народ који ће глумити злочинца су у њиховој перспективи Срби", рекао је Лозо.

Он је навео да овдје преко разних фондација долази савремено писање историје на основу судских пресуда.

"Каква би била историја Републике Српске уколико бисмо је писали на основу оптужнице у предмету против Додика и Лукића, односно да дозволимо да нашу историју пише Кристијан Шмит, љубитељ нацистичких јединица?", упитао је Лозо.

Он је истакао да одлуке о противљењу Шмиту нису донијели само Додик и Лукић, већ "вијекови српског постојања".


Филип Кораћ изручен Француској, оптужен за шверц дроге

Филип Кораћ изручен Француској, оптужен за шверц дроге

"Граница постоји! Постоје три границе - граница Републике Српске, граница гдје више нема попуштања и граница људског достојанства", рекао је Лозо.

Подкаст се емитује сваког петка у 18.00 часова и наставак је активности подршке институцијама Републике Српске исказаним кроз народне протесте који су 17 пута организовани на граници између Републике Српске и сусједне ФБиХ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.