Delegat u Domu naroda

Majkić: Političko Sarajevo misli da može uticati na međunarodnu politiku

  • Извор: СРНА
  • 10.01.2022. 20:43

Političko Sarajevo se očigledno previše zaigralo kada je moglo i pomisliti da može imati bilo kakvog uticaja na međunarodnu politiku Srbije, Rusije i Kine u BiH, izjavila je delegat srpskog naroda u Domu naroda PS BiH Dušanka Majkić.

- U opštoj halabuci koja je ovih dana pokrenuta iz političkog Sarajeva protiv obilježavanja Dana Republike Srpske, 9. januara, vidimo da se pridružila i SDA-ova ministarka Bisera Turković, koja odavno ne poštuje zakonom propisane nadležnosti svog - Ministarstva inostranih poslova i radi isključivo po nalozima koji stižu iz centrale SDA - rekla je Majkićeva Srni.

Ministarka spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković uputila je danas note ambasadama Ruske Federacije, Kine i Srbije zbog prisustva predstavnika tih ambasada događajima koji su održani 9. januara u Banjaluci, navodeći da je taj čin protivan odluci Ustavnog suda BiH.

Majkićeva je istakla da Turkovićeva upućivanjem ove protestne note ne radi samo suprotno Ustavu, Zakonu i interesima naroda koji žive u BiH, među kojima ima i srpskog naroda, nego pokušava i da utiče na spoljnu politiku ovih zemalja.

Ona je podsjetila da je za spoljnu politiku nadležno Predsjedništvo BiH, te je upitala na osnovu čega je Turkovićeva, ako nije po nalaogu svog šefa Bakira Izetbegovića, uputila protestnu notu ambasadorima Ruske Federacije, Kine i Srbije.

Ponovila je da Republika Srpska ne može izmišljati dan svoga rođenja istakavši da je Srpska nastala 9. januara 1992. godine na Palama i to, naglašava, ne može promjeniti ničija naknadna odluka.

- Teško je to objasniti Bošnjacima, kako oni i danas obilježavaju 1. mart kada je 1992. godine organizovan referendum za izlazak iz bivše Јugoslavije na koji Srbi nisu izašli, ili kako još uvijek slave 25. novembar kao dan državnosti BiH, praznik države koju su srušili na referndumu 1992. godine - naglasila je Majkićeva.

Тагови: