Подгорица

Мандић: Поштовање Дејтонског споразума обезбјеђује мир и стабилност БиХ

  • Извор: СРНА
  • 11.06.2024. 13:39

Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић истакао је да поштовање Дејтонског споразума обезбјеђује мир и стабилност БиХ и Републике Српске и да је у Декларацији са Свесрпског сабора речено да се тај споразум чврсто поштује.

Мандић је рекао да се у Декларацији не говори о разбијању БиХ, већ да српски народ чврсто стаје иза политичара из Србије и Републике Српске и да се чврсто поштује Дејтонски споразум.

"Нама, као и њима требају мир и стабилност", рекао је Мандић.

Он је указао да се друге ствари из Декларације односе на економско повезивање Републике Српске и Србије, као и мјере које ће предузимати двије владе.

Калабухов: Историјски дан, врата Канцеларије отворена за све грађане Српске

Калабухов: Историјски дан, врата Канцеларије отворена за све грађане Српске

"Оно што је за нас значајно је да ће се градити велики споменички комплекс у Доњој Градини, као и у Београду, чиме један народ изражава поштовање према јасеновачким мученицима и једну такву страхоту садржајно приказује свијету како би разумио дубину понора у којем се налазио српски народ од 1941. до 1945. године", рекао је Мандић.

Он је навео да би било национално неодговорно и непоштено према грађанима да се није одазвао позиву на Сабор на којем су послали поруку јединства српског народа.

"Срби из Црне Горе су аутохтони. Неко покушава да води кампању да смо досељеници, што није истина. То је аутентично Српство ове државе. То је исти онај народ који живи у БиХ, Републици Српској, Србији, па и Македонији", рекао је Мандић за телевизију "Прва".

Он је истакао да овакве скупове, попут Сабора, организују и други народи.

Мандић је оцијенио да је ово важан корак за будућност, те указао да у политици Црне Горе мора постојати добар однос са Србијом, Албанијом, БиХ.

Лавров: Наше везе са Српском доживљавају велики успон

Лавров: Наше везе са Српском доживљавају велики успон

"Срби из Црне Горе заједно са својим сународницима из Србије и Републике Српске, треба да одржавају одличне политичке односе", рекао је Мандић.

Он је навео да ће резолуција о геноциду у Јасеновцу бити изгласана у Скупштини Црне Горе, те указао да она није уперена против Хрватске.

"То је један однос према прошлости, да се и ми одредимо према највећем логору смрти на југоистоку Европе", рекао је Мандић.

Пратите нас и путем Вибера