Монструозни злочин

Марфи ћути на захтјев за изручење Бегановића

  • Извор: АТВ
  • 01.03.2024. 19:29

У Америчкој амбасади мук на захтјев за изручење Алмира Бегановића из САД-а, којег у Српској повезују са монструозним злочином над Ненадом Ранкићем из Сребренице.

Писмо Мајклу Марфију за његово хитно изручење БиХ тражили су из Републичке организације породица погинулих, заробљених бораца и несталих цивила. И даље чекају одговор. 

"Ми бисмо требали преко њих да се обратимо. Међутим очигледно бјеже од тога да нама дају информације. Ми ћемо наставити даље нашу борбу. Фотографије које посједујемо су монструозне. Показују колики су Бегановић и Мехмедовић били монструми и шта су радили човјеку који као да је животиња а не човјек", рекао је Бранимир Којић, предсједник скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих лица.

Фотографије злочина над Ранкићем који је 1992. након рањавања одведен у Поточаре, и више су него шокантне.  Тамо је, према ријечима свједока, жив паљен и мучен на монструозан начин. Свједочење Ранкићеве мајке из 2006. године открива и друге стравичне детаље. 

У Брчком одржан дефиле под ратним заставама тзв. Армије БиХ

У Брчком одржан дефиле под ратним заставама тзв. Армије БиХ

"Ја лично нисам видјела тијело свог сина јер ми то нико није дозволио, али сам након неколико мјесеци од новинара из Велике Британије добила видео снимак на коме се види тијело мог покојног сина Ненада, те да око његовог тијела које је још давало знаке живота Насер Орић игра коло. Ту је такође било више становника села Поточари, а међу којима су поједине жене плакале док су мушкарци вриштали и пјевали", рекла је Иванка Ранкић, мајка убијеног Ненада Ранкића.

У документима у које је АТВ имала увид, стоји да су у убиство Ранкића умијешана и друга лица која се крију у иностранству. Из Српске порука Марфију да уради барем нешто и за српске жртве. 

"Не само он већ сви они који су чинили злочине из САД-а, али и из осталих земаља, мислим на ЕУ земље, у којима се крију, морају бити депортовани у БиХ. Морају одговарати за злочине које су починили без обзира што је прошло толико година од тих злочина", рекла је Исидора Граорац, предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

"Ми видимо ту велику пристрасност Америчке амбасаде у односу на Србе у БиХ. Они су по њима у Републици Српској главни кривци за све. И увијек формално правно се изјашњавају да су за равноправност, да су за уједначен хармонизован приступ према свим народима у БиХ. Онда када дођете до конкретног онда видите да то апсолутно не стоји", рекао је Слободан Жупљанин, предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске.

Док се у све мијеша, Марфи у овом случају изгледа неће предузети ништа. За случај Бегановића лоптицу је пребацио на Министарство правде САД-а.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: