Zabrinjava stanje u Bijeljini

Marković: Migrantska kriza u BiH je van kontrole

  • 23.07.2018. 13:14

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Milica Marković izjavila je danas da je migranstka kriza u BiH izvan kontrole i da su najodgovorniji za to ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice na nivou BiH na čijem je čelu kadar SDA.

"Problem sa migrantima ima reperkusiju na sve građane u BiH, a posebno nas zabrinjava stanje u Bijeljini koja se nalazi u pograničnoj zoni i gdje svakodnevno vidimo migrante koji mogu biti bezbjednosna, socijalna, zdravstvena, pa i ekonomska i finansijska prijetnja“, rekla je Markovićeva na konferencija za novinare Gradskog odbora SNSD Bijeljina. 

Ona je ocijenila da je problem sa migrantima sada već teško pratiti i kontrolisati i da su vlasti na nivou BiH, posebno Savjet ministara, potpuno zakazali u zaštiti svog stanovništva, ali i pružanju humanitarne pomoći ovim licima prema konvencijama čijije BiH potpisnik. 

Markovićeva je iznijela stav SNSD-a da ministar Mektić radi prema instrukcijama partnerske SDA da se prećutno i svjesno migrantima omogući boravak u BiH, kao i da po instrukcijama sarajevske politike učestvuje u kreiranju politike za prenos nadležnosti nad policijom na nivo BiH. 

Nije se, kaže ona, promijenila namjera SDA i Bakira Izetbegovića, samo metodologija, "da SDS i PDP kao domaći izvođači relativizuju poziciju policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske". 

"Savez za promjene, sada Savez za pobjedu izdajničke politike SDS, PDP i njihovih pratilaca imaju vremena do oktobra, a nakon toga birači će pokazati da su shvatili o kakvim je ljudima i izdajnicima riječ i kolika je šteta koju trpi Republika Srpska protekle četiri godine koliko su oni na poziciji u Sarajevu", zaključila je Markovićeva. 

Na stranačkoj konferenciji za medije predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Bijeljina Nedeljko Ćorić ukazao je na zabrinutost građana, posebno u pograničnim naseljima Semberije gdje je posljednjih 15 dana intenziviran nelegalan ulazak migranata, koje stanovništvo viđa u selu i gradu. 

"Možda nekome u BiH ova migranstka kriza odgovara, jer niko odgovoran sa nivoa BiH ni u lokalnoj zajednici nije uvažio upozorenja SNSD-a na dolazak krize i nisu preduzete mjere da se problem za domaće stanovništvo preduprijedi, niti da se odgovori na potrebe tih ljudi koji imaju svoju nesreću i traže rješenja", rekao je Ćorić. 

On je istakao da gradska vlast Bijeljine treba da pozove nadležne u zajedničkim institucijama BiH i upozna ih sa situacijom, kako se migranstva kriza ne bi nepovoljno odrazila na bezbjednost stanovništva na ovim prostorima. 

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)