300.000 kubika do ujutru

Mediji: Srbija će posuditi gas BiH

  • Извор: Кликс
  • 01.11.2021. 19:50

Iako su građani BiH od ranih jutarnjih sati zabrinuti da li će ostati bez grijanja zbog kvara na gasovodu u Bugarskoj, Klix.ba saznaje da će Srbija pozajmiti potrebne količine gasa BiH.

Naime, kompanija Srbijagas je danas osigurala interventne količine gasa iz Mađarske nakon kvara na gasovodu u Bugarskoj, a u poslijepodnevnim satima je donesena odluka da dio gasa bude pušten i prema BiH.

Kako Klix.ba saznaje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je odobrio Srbijagasu da BiH pozajmi 300.000 kubika do ujutru, a ukoliko bude potrebno više da se pozajmi i sutra (ne više od 600.000 kubika).

Inače, pozajmica nije neuobičajena praksa među dobavljačima i primjenjuje se u slučaju da neka od država ima manjak ili višak energenta.

Ventili u Zvorniku, na ulaznoj tački u BiH, jutros su nakon kvara u Bugarskoj zavrnuti, ali prema najnovijim informacijama večeras bi gas ponovo trebao poteći cijevima prema Sarajevu i Zenici.

Kvar na gasovodu u mjestu Vetrino na istoku Bugarske dogodio se rano jutros oko 4 sata. Gasovod prema Rumuniji je najvećim dijelom osposobljen, a na cijevi koja ide prema Srbiji odnosno BiH radovi i dalje traju i niko ne može prognozirati koliko će Bugarima trebati da otklone kvar.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović danas je kazao da su nove količine gasa iz Mađarske krenule oko 14 sati i da je snabdijevanje u Srbiji normalizovano te ako bude dodatne potrebe biće naručene nove količine sutra. Ipak, svi se nadaju da će Bugari do sutra otkloniti veliki kvar te da će snabdijevanje biti vraćeno u normalu.

Treba istaći da se iz Vlade FBiH i uvoznika gasa kompanije Energoinvest tokom cijelog dana nisu oglašavali u javnosti o ovom problemu.


Тагови: