Члан ратног Предсједништва Сребренице и шеф полиције

Мехољић је био један од ријетких који је проговорио: Алија је продао Сребреницу за НАТО интервенцију

  • 23.04.2024. 13:09

Члан ратног Предсједништва Сребренице и шеф полиције у Сребреници за вријеме рата, Хакија Мехољић небројно пута је говорио о дешавањима у Сребреници током 1995. године, али су његове ријечи биле недостижне за бошњачку јавност.

Члан ратног Предсједништва Сребренице и шеф полиције у Сребреници за вријеме рата, Хакија Мехољић преминуо је 2019. године.

Мехољић ће у јавности остати упамћен као један од ријетких људи који је јавно рекао шта се догодило у Сребреници и какве су понуде Сребреничани добили од Алије Изетбеговића.

Своје тврдње изнио је у документарцу "Сребреница: Издани град".

Као тада утицајни командир полиције у Сребреници, Мехољић је позван на састанак са Изетбеговићем у Сарајеву како би расправљали о мировном плану.

Међутим, по доласку делегације одмах су их дочекала непријатна изненађења.

"Драги моји Сребреничани како сте? Нуди ми Клинтон да уђу четници у Сребреницу и изврше покољ 5.000 муслимана и биће војна интервенција НАТО снага на српске положаје. Шта ви мислите о томе?", препричао је Хакија тада ријечи Алије Изетбеговића које су га оставиле без ријечи.

"Ја сам скочио и рекао му јеси ли ти луд? Ко ће дати ти идеш на клање, ти не идеш", цитирао је Хакија који каже да је тада настала расправа и да никада није сазнао да ли је њему Клинтон то заправо обећао.

Бивши командир полиције говорио је и о приједлогу Изетбеговића да се замијене Вогошћа и Сребреница, на шта је Хакија заједно са делегацијом са којом је присуствовао састанку поручио Алији да их због тога нису требали ни звати.

"Плакали смо ми тај дан када је Сребреница пала. Видјели смо издају. И од Алије Изетбеговића и међународне заједнице. Имају само добри и лоши људи у сваком народу. Алија је лош човјек", завршио је Мехољић.

Био је политички активиста и дугогодишњи члан СДП-а, а преминуо је усљед можданог удара 2019. године.Пратите нас и путем Вибера

Тагови: