Direktor Regulatorne agencije za komunikacije

Milinović: Zabrinjavajuća količina Mehmedovićevog neznanja o RAK-u

  • Извор: СРНА
  • 23.05.2023. 17:40

Direktor Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ BiH Draško Milinović izrazio je zabrinutost količinom neznanja o radu Agencije koju je poslanik SDA Predstavničkom domu parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović iznio danas na konferenciji za novinare kako bi skrenuo pažnju na sebe i radi prikupljanja sitnih političkih poena.

Nakon što je Mehmedović rekao da je RAK "postao privatno vlasništvo jednog čovjeka", Milinović je odgovorio da su Zakonom o komunikacijama jasno definisane i propisane nadležnosti Savjeta RAK-a i generalnog direktora, dok Parlamentarna skupština i Savjet ministara ostvaruju kontrolišu rad Agencije.

- Sramotno je da višegodišnji političar nema blage veze o radu RAK-a. Prosto ne mogu da vjerujem šta čovjek priča, jer iz njegove izjave mogu zaključiti da stvarno ne zna šta RAK radi i koji je uopšte opseg posla te agencije - rekao je Milinović za Srnu.

On je napomenuo da je organizacija RAK-a već duže od dvije decenije zasnovana na regionalnim prisustvu u centrima van sjedišta u Sarajevu, odnosno kancelarijama u Banjaluci i Mostaru.

Milinović je istakao da je svaki put do sada RAK dobio obavezujuću saglasnost Savjeta ministara za utrošak viška prihoda nad rashodima kao i saglasnost na Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta, te u slučaju opremanja regionalnih centara.

- Agencija se, dakle, blagovremeno obratila svim nadležnim institucijama sa prijedlogom odluke o utrošku viška prihoda nad rashodima da bi na zadovoljavajući način mogao biti riješen dugogodišnji problem neuslovnog smještaja radnika u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru o kojem pričam već tri godine - rekao je Milinović.

Prema njegovim riječima, Zakonom o komunikacijama jasno su propisane procedure po kojima se biraju tijela Agencije i prema tim procedurama su svih prethodnih godina birani članovi Savjeta RAK-a.

- U tim izborima je učestvovao i Šemsudin Mehmedović. Samo na taj način je zapravo moguće i izabrati članove Savjeta RAK-a - dodao je Milinović.

Kad je riječ o izvještavanju, Milinović je naglasio da RAK sve izjveštaje o poslovanju i radu, uključujući i finansijske izvještaje Agencija redovno dostavlja svim nadležnim institucijama i njima se uvijek blagovremeno obraća po svim zahtjevima koji podrazumijevaju prethodnu saglasnost.

- Radnici RAK-a svoje poslove redovno obavljaju i ne obraćaju pažnju na spoljna i zlonamjerna nacionalna prebrojavanja koja najčešće dolaze iz sfere dnevne politike. U ovom trenutku RAK ima najuravnoteženiji i nacionalni i entitetski balans radnika, što u ranijim godinama nije uvijek bio slučaj. Radićemo i dalje na tome - dodao je Milinović.

Kao "gluposti" je odbacio tvrdnje Mehmedovića o podjeli RAK-a ističući da je to nemoguće, niti postoji plan za tako nešto.

- Kada je riječ o velikim platama u RAK-u meni je žao što dotični gospodin ima problem i sa elementarim neznanjem o regulatornom dodatku - naveo je Milinović.

On je pojasnio da bilo koji regulator sistema u kojem se prihodi na godišnjem nivou mjere u milionima ili stotinama miliona maraka s ciljem očuvanja nezavisnosti propisuje regulatorni dodatak, te da je logično da tim malim regulatornim dodatkom izdvoji regulator od korisnika dozvole.

Milinović smatra da u slučaju da ne postoji regulatorni dodatak Agencija ne bi bila u stanju da zaposli inženjera pripravnika, a kamoli nekog stručnjaka.

Mehmedović je danas rekao i kako se trenutno u RAK-u provode paralelne aktivnosti.

- To potkrepljujem tim da je status RAK-a utvrđen zakonom, to je nezavisna agencija - rekao je Mehmedović navodeći da godinama u Savjetu RAK-a nema nijednog Bošnjaka, a ostali su u zajedničkom mandatu posljednjih šest godina.