Mitrović: Srbija gradi most, u BiH se sprovodi niz radnji

  • 08.04.2021. 11:26

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović izjavio je da se u idućoj godini očekuje završetak mosta na Savi kod Rače koji gradi Srbija kao dio budućeg auto-puta Beograd-Sarajevo-Beograd, a u BiH se sprovodi niz radnji u vezi sa ovim projektom.

Podsjećajući da su sporazumi između BiH i Srbije, a potom i sa Turskom o izgradnji ovog auto-puta potpisani 2019. godine, Mitrović je rekao da je na dijelu od Rače do Save određena trasa, izvršena parcelacija i eksproprijacija.

Na dionici od Brčkog do Vukosavlja određena je trasa i dijelom je izvršena eksproprijacija, dok je od Brčkog prema Žepču, odnosno Tuzli i od Sarajeva preko Pala, Rogatice i Višegrada urađen idejni projekat.

"U narednim mjesecima očekujemo pripremne radove na relaciji od Rače prema Bijeljini", rekao je Mitrović na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine, odgovarajući na delegatsko pitanje Mladena Bosića u vezi sa izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo-Beograd.

Što se tiče finansiranja izgradnje ovog auto-puta, Mitrović je naveo da je nedavno potpisanim sporazumom Savjeta ministara i Turske predviđeno da Turska finansira ovaj infrastrukturnih projekat, sa mogućnošću da se u finansiranje uključe strane banke.

"Definisane su oblasti finansiranje, projektovanje i izgradnja, a za pojedinačne etape radiće se pojedinačni ugovori", dodao je Mitrović.

Bosić je ocijenio da će se, kako kaže, sudeći prema dobijenom odgovoru, na izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo-Beograd na teritoriji Republike Srpske i Federacije BiH čekati godinama, dok će Srbija završiti svoju dionicu, uključujući most na Savi.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)