Подаци

Младожење у БиХ све чешће узимају презиме од супруге

  • Извор: Агенције
  • 29.02.2024. 21:57

БиХ, друштво с дубоко укоријењеним патријархалним нормама, полако свједочи промјенама у традицији брака.

Иако је већина бракова и даље усидрена у конвенционалним обичајима, постоје храбри појединци који се одлучују за корак изван устаљених норми.

Анализирајући податке ентитетских агенција за статистику, уочавамо занимљиве трендове који указују на постепену еволуцију у перцепцији брачних улога.

Трендови и бројке кроз године показују да од 2018. године, када су евидентирана 5.966 закључена брака у Републици Српској и 13.061 у ФБиХ, па све до 2022. године, примјећујемо осцилације у броју бракова, али и значајне промјене у приступу преузимању презимена. Иако су ови случајеви још увијек ријетки, њихов број биљежи постепен раст.

Тако је у Српској, 2018. године, 18 младожења узело презиме супруге, а 12 је додало њено презиме уз своје. У ФБиХ су била 12 случајева гдје младожења узима женино презиме. Већ 2019. године примјећујемо пораст оваквих ситуација, са 13 младожења у ФБиХ и 25 у Српској који су преузели презиме супруге.

Пандемијска 2020. година резултирала је смањењем броја склопљених бракова, а тиме и броја случајева гдје младожење преузима женино презиме. У ФБиХ су евидентирана шест таквих бракова, док је у Српској забиљежено 13.

У 2021. години, у Српској, 23 младожења је преузело презиме супруге, а три су додала њено презиме уз своје. У ФБиХ су закључена 11.038 бракова, при чему је четири младожење узело презиме супруге, а 18 их је додало то презиме уз своје. Тренд се наставио и у 2022. години, гдје је у Српској 25 младожења преузело презиме супруге, а седам је додало њено презиме уз своје, док је у ФБиХ тај број износио 18.

Када је ријеч очекивању за 2023. годину, агенције још увијек нису објавиле податке за 2023. годину, али растући трендови сугеришу наставак еволуције у погледу преузимања презимена међу младенцима у БиХ.

Иако су такви бракови још увијек мањина, бројке показују да се традиционални концепти поступно мијењају. Ови подаци пружају увид у промјене друштвених норми и отварају простор за даљње разматрање еволуције брачних обичаја у БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм