Formiranje Vlade

Na sastanak kod Lende došao jedino Izetbegović

  • Извор: АТВ
  • 17.04.2023. 19:25

Pozivu za sastanak potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende, čija je tema trebala biti formiranje Vlade Federacije, a čiji je ustavni rok za formiranje istekao još 6. aprila, odazvao se samo lider SDA Bakir Izetbegović.

“Gospodin Čović je odgovorio preko sredstava informisanja kako on sa mnom nema šta razgovarati kao predstavnikom Bošnjaka. Ja ne znam kako on misli, ko će da predstavlja Bošnjake, hoće li Lidija ili Igor? Gospodin Nikšić je poslao odgovor da ja navodno nemam ustavnu nadležnost da sazivam sastanak“, rekao je Refik Lendo, potpredsjednik Federacije BiH.

Još jedan neuspješni pokušaj SDA da postane dio nove vlasti na nivou Federacije BiH, naljutio je lidera ove stranke. Kako kaže, oni su samo željeli da ponude rješenja za formiranje Vlade. Jedno od tih rješenja je i koncentraciona vlada.

Vulić:  Jedini cilj je okriviti Srbe za sve i stvoriti islamsku BiH!

Vulić: Jedini cilj je okriviti Srbe za sve i stvoriti islamsku BiH!

"Ovo kapriciozno odbijanje da se uopšte sjedne sa SDA, što je jedna osnovna pristojnost, to je jedna ustavna obaveza. Nevjerovatno je da se ide na sastanke u destilerijama po Laktašima, a da se nije u stanju doći tu u instituciju i kazati šta se ima kazati. Ako ne žele sa nama, ako neće sa nama, mogu to da kažu. Zašto im je Dodik prihvatljiv, a ja nisam?”, izjavio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Predsjednici HDZ-a Dragan Čović i SDP-a Nermin Nikšić odbili su poziv na ovaj sastanak. Kako prenose mediji, Čović je poručio da on nema o čemu da raspravlja sa Lendom, te da je poziv proslijedio predsjednici Federacije Lidiji Bradari. Period predviđen za formiranje Vlade Federacije, Lendo nije dostavio nikakav alternativni prijedlog za formiranje Vlade, naveo je Nikšić u svom pismu.

Čović: Nametanje rješenja nije potrebno

Čović: Nametanje rješenja nije potrebno

"Ovim putem želim da Vas obavijestim da ne mogu pozitivno odgovoriti na Vaš poziv na sastanak dana 17.04.2023. godine, jer u Vašim ustavnim ili zakonskim ovlaštenjima i odredbama ne postoji osnova za sazivanje i održavanje tog susreta. Vjerujem da Vam je poznato da Ustav Federacije Bosne i Hercegovine jasno i nedvosmisleno propisuje proceduru za imenovanje Vlade Federacije", naveo je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Da bi se formirala Vlada Federacije, predsjednik Federacije, uz saglasnost oba potpredsjednika, imenuje Vladu, nakon što se njeno imenovanje potvrdi većinom glasova u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)