Odslužio sedmogodišnju kaznu

Najpoznatiji džihadista Bilal Bosnić ubrzo na slobodi

  • Извор: АТВ
  • 24.08.2021. 19:18

Džihadisti iz Maoče Bilalu Bosniću ističe zatvorska kazna. Od sljedeće sedmice jedan od najpoznatijih radikalnih islamista postaće slobodni građanin BiH. Odslužio je Bosnić sedmogodišnju kaznu zbog podsticanja na terorizam i regrutovanja dobrovoljaca na strani Islamske države. Kako stoji u presudi, Bosnić je bio i glavni za mobilisanje Islamske države za Balkan, a povezuju ga takođe s regrutovanjem vise od 50 italijanskih državljana.

“Sada je pitanje da li je sistem uspio njega da pripremi za ovaj novi život na slobodi i da li se on recesionirao za za taj period. Kakav imamo tretman recosocijalizacijetakvih osoba. Mislim da u BiH tretman, ne zbog kvaliteta ustanova i osoblja, nego nedovoljnog broja osoblja. Takve osobe moraju imati jedan tretman multidisciplinaran“, izjavio je prof. dr Nedžad Korajlić, stručnjak za bezbjednost.

Šest godina Bosnić je proveo u zeničkom zatvoru. U Vojkoviće je stigao prije manje od godinu dana.

Neformalni vođa fehabija koji je uhapšen prije 7 godina Husein Bilal Bosnić, za dvije sedmice izaći će na ovu kapiju kao slobodan građanin. Tokom svog boravka ovdje u zatvoru u Vojkovićima, u Istočnom Sarajevu, pokušavao je Bosnić da izađe na slobodu i prije isteka sedmogodišnje kazne, međutim vlasti u BiH izmjenom zakona onemogućili su prijevremeno puštanje iz zatvora osobe osuđene za djela u vezi sa terorizmom.

Od sljedeće sedmice Balkan je pred novim bezbjednosnim izaozovom. To za ATV tvrdi stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević. Prema njegovim tvrdnjama,  Bosnić je i dalje prijetnja za Evropu, jer, kako kaže Galijašević, radikalni islamistički pravac, podržavaju neke od vodećih političkih partija u BiH.

“Činjenica da je osuđen za organizovanje terorističke grupe, dakle ukazuje na to da ovo lice jeste opasno, da pripada krugu jedne islamističke radikalne ideologije i da sve što radi i sve što govori je u stvari ugrožavanje bezbjednosti, sigurno je on zadržao te kontakte i sigurno je da će on i u narednom periodu zadržati isti svoj političko radikalni i islamistički kurs. Veči problem BiH i njene bezbjednosti je djelovanje Bakira Izetbegovića i djelovanje SDA koja, u stvari, podržava sve te islamističke radikalne grupe, pa i samo djelovanje Bilala Bosnića“, rekao je Dževad Galijašević,  stručnjak za borbu protiv terorizma

Bilal Bosnić, kad je izbio rat u BiH priključio se jedinici El Mudžahid u sklopu tzv. Armije RBiH u kojoj su bili strani plaćenici i dobrovoljci, ozloglašeni po tome što su neprijateljima odsijecali glave. Poslije rata, povukao se u mjesto Gornja Maoča, gdje je u svom kampu regrutovao nove pripadnike vehabijskog pokreta. Bosnić je uhapšen u akciji „Damask” u septembru 2014. godine.


Тагови: