Svjedok u slučaju "Ganić i drugi"

"Nakon zarobljavanja su nas maltretirali, tukli i prijetili"

  • Извор: СРНА
  • 21.12.2022. 18:45

Svjedok Tužilaštva BiH Danilo Beribaka rekao je danas na suđenju optuženima za zločine nad vojnicima JNA i civilima u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu da je bio vojnik po ugovori i da su ga prilikom zarobljavanja u tom napadu tukli kundakom, gazili, a maltretiranje se nastavilo i kasnije.

Beribaka je prilikom svjedočenja u predmetu "Ejup Ganić i drugi" ispričao da mu je od udaraca prilikom zarobljavanja u koloni ostao ožiljak na licu i rasklimani zubi, da su ga tukli po leđima kundakom i gazili.

Beribaka je naveo da je bio vojnik po ugovoru u JNA od 15. marta 1992. godine i da su 2. maja upućeni iz kasarne "Viktor Bubanj" u komandu na Bistriku, koja je bila napadnuta.

On je dodao da je bio nišandžija u takozvanoj "vidri" i da je krenulo još pet oklopnih vozila, da je na tom putu do kasarne na njih pucano i da je uzvratio na vatru koja je bila otvorena iz "Elektroprivrede", a da je na Skenderiji vidio uništen tramvaj, zapaljena vozila i tijela.

"Pucnjava je bila otvorena i kada smo došli pred komandu i u toj pucnjavi je jedan vojnik bio pogođen. Pred mrak je počelo ispaljivanje raketnih bacača Teritorijalne odbrane, `Zelenih beretki`, ne znam više koga", rekao je Beribaka, dodajući da su rakete probile kupolu i da je ušao u komandu.

On je rekao da je čuo da je došao tadašnji predsjednik Predsjedništva Alija Izetbegović i da pregovara sa generalom Milutinom Kukanjcem.

Beribaka je naveo da je kolona bila sastavljena od vojnih kamiona, oklopnih, civilnih i vozila UNPROFOR-a. 

"Potporučnik Pelemiš je rekao da ukočim kupolu van borbenog položaja i da dignem cijevi", naveo je Beribaka i napomenuo da je njegovo vozilo bilo na kraju kolone.

Svjedočio je da se čula pucnjava i povici da se predaju, te da su razoružani, a da su dva vojnika bila ranjena.

"Oboreni smo na asfalt... udaranje, cijev na potiljku", rekao je Bribaka, dodajući da je njegovo dalje zlostavljanje spriječio specijalac Hare, kojega je od ranije poznavao.

On je napomenuo da su lica koja su im prišla bila u civilnoj i vojnoj odjeći, te da je većina imala oznake "ljiljana" i Patriotske lige.

"Nakon zarobljavanja odvedeni smo u `FIS` i tog dana sam i ja, kao i drugi zarobljenici, udarani i prijećeno nam je" rekao je Beribaka i dodao da su 4. maja pušteni.

Za napad na kolonu, ubistva, ranjavanje i zlostavljanje pripadnika JNA i civila optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hasan Efendić, Hamid Bahto, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško, koji su obavljali visoke političke, vojne i policijske dužnosti.

Na pitanja Ganićevog advokata Lejle Čović o napadu elitne jedinice JNA, Beribaka je rekao da on zna da je diverzantski vod brutalno ubijen na šinama. On je istakao da nije bio cilj JNA da zauzme Predsjedništvo.

Na pitanja Efendićevog branioca Nermina Mulalića, svjedok je rekao da mu je poznato da je na referendumu izglasana nezavisnost i da je BiH međunarodno priznata, te kako mu je poznato da je prema odluci tadašnjeg Predsjedništva od 27. aprila JNA trebalo da se povuče do 15. maja.

Branilac Senad Pizović predočio je svjedoku izjavu iz istrage u kojoj je naveo da ga je u Dobrovoljačkoj ulici udarao naoružani civil po imenu Zijad, što je Beribaka i potvrdio.

Tužilac Mladen Vukojičić predočio je dio izjave u kojoj je svjedok dodao da je to lice imalo i lovački prsluk, kao i beretku sa ljiljanima, što je Beribaka takođe potvrdio.

Suđenje se nastavlja 1. februara.

Тагови: