VSTS

Naredne godine ističu mandati za tri člana iz Republike Srpske

  • Извор: СРНА
  • 21.12.2022. 18:13

Članovima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Željki Radović, Duški Blagojević i Jadranki Stanišić naredne godine ističe mandat, a novi članovi treba da budu izabrani tri mjeseca prije isteka mandata, konstatovano je prvog dana sjednice VSTS-a na kojoj se vodila rasprava o Pravilniku o mjerama za rad sudija i stručnih saradnika.

Radovićevoj mandat ističe 18. aprila, Blagojevićevoj 8. jula, a Stanišićevoj 28. septembra.

Predsjednik VSTS-a Halil Lagumdžija rekao je na sjednici da su u fokusu javnosti neadekvatni rezultati kada je riječ o predmetima organizovanog kriminala i korupcije, ali da treba voditi računa o svim segmentima.

"Imamo pokazatelje da parnični postupci traju osam godina od podnošenja tužbe do odluke", rekao je Lagumdžija i dodao da je to nekada trajalo i duže, ali da je to, pored organizovanog kriminala i korupcije,

najveći problem.

Tokom rasprave o Pravilniku o mjerama za rad sudija i stručnih saradnika u sudovima, predsjednik VSTS-a Lagumdžija je rekao da je to važno pitanje za pravosudni sistem u BIH.

Član VSTS-a Srđan Forca kaže da je Pravilnik o utvrđivanju norme sudija još iz 2012. godine, a da se u međuvremenu mnogo toga dešavalo i mijenjana su zakonska rješenja.

On je izrazio nezadovoljstvo kada je riječ o normiranju.

Član VSTS-a Jadrnaka Stanišić smatra da da bi normiranje trebalo svesti na deset mjeseci i da se mora voditi računa i o ravnomjernoj raspodjeli predmeta.

"Svaki predmet koji sudije rade nije jednako težak i predmeti moraju biti ravnomjerno raspoređeni", ocijenila je Stanišićeva.

Potpredsjednik VSTS-a Sanela Gorušanović Butigan napomenula je da će se efekti normiranja, koji su predloženi, moći vidjeti tek nakon godinu i po dana, te da problem pravosudnog sistema nije norma nego efekat.

Ona je navela da se prilikom imenovanja gdje se ocjenjuje rad javljaju sudije bez staža. 

"Sistem nije dobar i treba se mijenjati. Nije toliko problem norma jer je nezadovoljstvo građana tamo gdje su teški predmeti, predmeti teške korupcije", istakla je Gorušanović Butigan.

Potpredsjednik VSTS-a Biljana Simeunović ocijenila je da sistem normiranja koji traje već deset godina pokazuje neefikasnost.

Тагови: