SDP odlučio

Ne ulazimo u vlast s nacionalnim strankama

  • 10.02.2019. 08:03

Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) nakon višesatnog zasjedanje donio je konačnu odluku o tome da neće započinjati pregovore sa nacionalnim strankama o formiranju vlasti na nivou BiH i Federacije BiH.

Većina od 61 delegat glasao je protiv koalicije, 31 ih je bilo za koaliciju, dok ih je šest bilo suzdržano.

Ključnu ulogu u ovoj odluci imali su Jasmin Imamović, Denis Bećirović i Zukan Helez koji su kazali da SDP ne treba pregovarati s nacionalnim strankama.

Ovakva odluka uslijedila je nakon žestokih pobuna ogranka SDP-a u Tuzlanskom kantonu, a koji je od početka zauzeo stav kako SDP u naredne četiri godine treba biti dio vlasti na državnom i federalnom nivou.

Stav Glavnog odbora SDP-a potvrdio je stava Predsjedništva SDP-a koje je od početka kategorično odbijalo ulazak u koaliciju sa SDA, HDZ-om i SNSD-om ukoliko u toj koaliciji ne budu Demokratska fronta i Naša stranka, odnosno sve članice BH bloka.

Prema svim procjenama u opoziciji na višim nivoima ostati će za sada zasigurno SDP i Naša stranka koja ne odustaje od ranijeg stava da ne postoji ni teoretska šansa da se upuste u pregovore sa nacionalnim strankama.

Konačnu odluku o ulasku DF-a u pregovore o formiranju vlasti u narednim danima bi trebali donijeti organi ove stranke.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Enver Bijedić rekao je prije sjednice Glavnog odbora SDP-a kako je jedinstvo stranke neupitno bez obzira na stav Glavnog odbora o formiranju vlasti.

“Tu ne postoje nikakve buntovničko-frakcijske ideje ukoliko naš prijedlog ne prihvaćen. S druge strane, ukoliko on bude prihvaćen, očekujemo da se ovi koji zastupaju druge ideje povinuju odlukama Glavnog odbora te da izađemo još čvršći i u većem zajedništvu”, rekao je Bijedić.

(Foto:Avaz)

Тагови:
  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)