Dragan Mektić uvjerava

Nema odluke da federalni policajci idu na granice u RS

  • 21.08.2018. 19:17

Operativni štab za migracije BiH nije donio odluku da policajci iz Federacije zbog migranata dežuraju na granicama, tvrdi ministar bezbjednosti. Dragan Mektić poručuje da je federalna Vlada samo pokazala dobru volju, da su ponudili pomoć svojih policajaca u borbi protiv ilegalnih migranata, i to, kako kaže, o svom trošku.

Mektić poručuje da su sve ostalo laži i da je Vlada Republike Srpske, kako tvrdi, izmislila problem. Operativni štab će, kaže, razmotriti prijedlog federalne Vlade, i odlučiti da li će se pripadnici njihove policije pridružiti Graničnoj policiji, SIPA-i i pripadnicima MUP-a RS na nekom od graničnih prelaza. 

"Nije tačno da ćemo donijeti ijednu odluku koja je protivustavna ili protivzakonita? Ni protiv Ustava Bosne i Hercegovine, niti protiv Ustava RS, niti protiv jednog zakona u Republici Srpskoj. Ali, pazite, postoje oblici međuagencijske saradnje i mi ćemo se dogovarati", poručuje Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Da li bi eventualni angažman federalne policije mogao da bude na teritoriji Srpske, Mektić ni danas ne otkriva. Kaže, tamo gdje se ukaže potreba. A potreba bi, barem prema podacima Granične policije, mogla da se ukaže vrlo brzo, i to na graničnom prelazu u Bijeljini, koju su registrovali kao novo žarište. Na tom pojasu, pored službenika Granične policije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i SIPA-e, dežuraju i pripadnici MUP-a Republike Srpske. Trenutno ih je na graničnim prelazima na teritoriji RS raspoređeno oko 80. Mektić poručuje i da migranti više nisu problem u Bosni i Hercegovini jer je evidentno da uspijevaju da odlaze u sve većem broju. Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić poručuje da podaci ministra bezbjednosti nisu tačni.

"Broj migranata se povećava. Migranti imaju vojnički donji veš. Novi migranti imaju između 25 i 40 godina, predstavljaju bezbjednosnu prijetnju za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku", kaže Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

U Đačkom domu u Bihaću trenutno je smješteno oko 800 migranata, a u hotelu Sedra u Cazinu ima 250 žena i djece. Iz Međunarodne organizacije za migracije kažu da strahuju od zime.

"Mislim da je pametno reći da imamo najmanje četiri hiljade ljudi, migranata i izbjeglica, koji su ušli u BiH pred početak zime. Moramo ubrzati proces zato što možemo očekivati snijeg. Može biti loša ili rana zima ove godine a ovaj smještaj nije prihvatljiv za zimu, tako da smo zaista zabrinuti", kaže Piter Van der Overart, šef IOM-a BiH.

Samo od početka avgusta, Granična policija Bosne i Hercegovine spriječila je ilegalni ulazak 1.208 migranata. Osim Bijeljine, aktivne su i podrute na istoku BiH, u Višegradu, Zvorniku i Foči.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм