БиХ таква не може у ЕУ

Нема разлога за останком ОХР-а и страних судија

  • Извор: АТВ
  • 26.03.2024. 19:08

Само дан пред ново Шмитово наметање закона, министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић рекао је самоувјерено да када БиХ буде улазила у ЕУ, у њој неће бити ниједног странца. Иако је свима јасно да БиХ без потпуног суверенитета и одласка страних судија и ОХР-а не може у ЕУ, то се не ради на начин на који Конаковић мисли да треба, стиже му одговор из Српске.

"Он мисли да то треба кад у 9 сати се закаже сједница Европског савјета да се БиХ прими у ЕУ да минут прије тога се укину управо те стране судије онда треба да се уради, а ми мислимо да то треба већ данас, а није могло ни давно прије да остане ни да егзистира као такво.", поручује предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Извјесно је да се у политичком Сарајеву плаше појединих амбасадора и Кристијана Шмита чије су намјере да не дође до договора између три конститутивна народа у БиХ, каже предсједник народне скупштине Републике Српске. 

"Ми раздвајамо између суштине и маркетинга, ми смо видјели како је Конаковић реаговао на пријетњу америчког амбасадора, који је све регулисао. Ми смо се све били договорили и онда је Амерички амбасадор рекао да то не важи, они су се уплашили, ми смо у Сарајеву морали да се повучемо два корака назад", каже Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Лицемјерно је да бошњачко политичко Сарајево прича о одласку странаца, а трпи њихова наметања. Неприхватљиво је да колеге из другог ентитета говоре о демократској ЕУ, а ни једна европска земља нема страни протекторат, каже Сања Вулић. 

"Уколико будете за дијалог, уколико будете за компромис и договор, то све можемо постићи, уколико будете за наметање и странце који не знају чак ни ваш језик у земљи у којој живите, онда знајте да савезника у српском народу нећете имати", каже Сања Вулић, шеф Клуба посланика СНСД-а у ПД ПС БиХ.

Какав је став у другом ентитету најбоље говоре и данашњи наслови у тамошњим медијима. А сви редом пишу како Шмитова најновија одлука заправо омогућује поштеније изборе. Нико не помиње да је важније да странци оду из БиХ. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина