Potrebne izmjene zakona

Nema sankcija za zloupotrebe javnih nabavki

 • 30.05.2019. 19:12

Evropska komisija utvrdila je da su procedure nabavki u BiH pripremljene samo do određenog nivoa. Činjenica je i da nema sankcija za zloupotrebe javnih nabavki, jer ih pravosudne institucije tretiraju samo kao prekršaje. Iz Republike Srpske od 2014. godine bilo je više inicijativa za ocjene ustavnosti i izmjene tog zakona, kaže predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Neophodno je, kaže predsjednik Parlamenta Republike Srpske, i da se uklone nedostaci zakona koji bi spriječili korupciju u javnim institucijama na svim nivoima vlasti.  

"Nije riješio ono pitanje koje je trebalo da se riješi, a to je pitanje korupcije i kriminala kroz te zakone i primjenu tih zakona o javnim nabavkama. Mislim da se tu može mnogo uraditi, da bi to bilo efikasnije i pouzdanije i sa manje problema u samoj praksi," rekao je Čubrilović.

Žalbe na tendere, po sadašnjem zakonu, javne nabavke mogu neograničeno da zaustavljaju, zbog čega su onemogućavane gradnje, pa čak i nabavke lijekova. Pravnici smatraju da se i odluke po žalbama donose proizvoljno i bez kvalitetnih obrazloženja, a da ih često preinače i sudovi. Osim toga, smatraju i da bi trebalo izmijeniti postupak izbora članova Kancelarije za razmatranje žalbi, kako bi u njoj bili isključivo stručni ljudi. Pored toga, tvrde, da je i nadležnost Republike Srpske prenesena na nivo BiH.

"Suviše je centralizovan sistem, u smislu da Sarajevo, odnosno Kancelarija za razmatranje žalbi odlučuje o najvećem broju predmeta u Sarajevu, a onda kasnije se upravnim sporovima ta rješenja Kancelarije pobijaju pred Sudom BiH. Smatram da bi bilo mnogo logičnije da se decentralizuje odlučivanje Kancelarije za razmatranje žalbi, ali i da Republika Srpska vrati svoju nadležnost u tom pogledu," kaže Nemanja Šikman, pravnik.

Nedostataka su svjesni i u Agenciji za javne nabavke BiH, ali poručuju da poštuju važeći Zakon. Godinama su procedure javnih nabavki na udaru kritika i Kancelarije za reviziju institucija BiH. 

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:42 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

 • 19:49 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:50 Временска прогноза

  Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.