Spomenik žrtvama ustaškoh zločina

Neodgovornost bihaćkih vlasti: Smeće na Spomen-području Garavice

  • Извор: АТВ
  • 03.09.2022. 12:35

Opštinske vlasti Bihaća ne vode mnogo računa o Spomen-području Garavice, spomen-parku žrtavama ustaškog zločina nad Srbima. Tome svjedoče prizori koje je zabilježila kamera ATV-a.

Na području Garavica je razbacano smeće, a nadležni nisu našli za shodno da Spomen-područje očiste ni danas kada se obilježava 81 godina od stravičnog zločina u ovom mjestu.

U okviru obilježavanja 81 godine od ustaškog zločina nad 12.000 Srba, u Spomen-području u Garavicama kod Bihaća položeni su vijenci i cvijeće, te je služen parastos za ubijene srpske civile.

Početkom Drugog svjetskog rata 1941.godine ustaše su u mjestu Garavice, jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), pobile 12.000 srpskih civila. Među žrtvama je bio i veliki broj djece.

Garavice, mjesto udaljeno dva i po kilometra od centra Bihaća, jedno su od najvećih stratišta srpskog naroda u NDH.

Inalče, Spomen-park žrtava fašističkog terora Garavice, opština Bihać, proglašen je nacionalnim spomenikom BiH.

Park je izgrađen 1981. godine. Sačinjen je od 15 kamenih stubova koji su postavljene na grebenu brda Garavice. Svaki je visok oko 4,5 metra i svaki je sačinjen od serija oblikovanih kamenih blokova. Graviranje na blokovima pokazuje radoznale obrasce i apstraktne dizajne, podsjećajući na lokalnu narodnu kulturu.

„Forma spomenika, kao cjeline je očuvana, ipak dvije skulpture su vandalizovane grafitima, dok su ostale oštećene gelerima granata. Spomenik je zapušten, a krajolik koji ga okružuje koristi se kao deponija za građevinski otpad. Posebno je ugrožena druga manja grupa, jer se nalazi u neposrednoj blizini saobraćajnice i industrijskih objekata koji su nastali u posljednjih 10-15 godina. Staze i platoi su usljed neodržavanja takođe znatno ugroženi“, navedeno je u odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika 2015. godine.

Ni sedam godina kasnije stanje nije mnogo bolje.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.