ATV

Ministar bezbjednosti BiH

Nešić: Otkloniti prepreke za ratifikaciju sporazuma o saradnji BiH i DPPI

 • Izvor: ATV
 • 31.05.2023. 10:58

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić otvorio je danas u Sarajevu Regionalni sastanak Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa Jugoistočne Evrope

Bosna i Hercegovina je već 22 godine članica Inicijative za spremnost i prevenciju  katastrofa Jugoistočne Evrope (DPPI) i tokom ovog perioda značajno doprinjela jačanju regionalne saradnje u ovoj oblasti. 

Države članice DPPI kroz regionalni pristup nastoje sprječiti, odnosno ublažiti posljedice prirodnih i drugih katastrofa, prvenstveno kroz razmjenu informacija i obuke za planiranje i sprovođenje mjera za zaštitu od zemljotresa, poplava, požara, onečišćenja, radioloških opasnosti i industrijskih katastrofa. 

Ministar Nešić je podsjetio da Bosna i Hercegovina i DPPI još nemaju ratifikovan sporazum o saradnji, ali da će nastojati da otkloni poteškoće koje su bile u prošlosti u vezi ratifikacije i stupanja na snagu ovog dokumenta. 

“Otkako sam na čelu Ministarstva bezbjednosti BiH otklonio sam dosta zaključanih stvari u prošlosti. Jedna od najbitnijih jeste uspostavljanje kontakt tačke za saradnju sa EUROPOL-om. Otvorit ćemo i proces saradnje sa DPPI i sa svima onima koji donose dobro građanima BiH sa entitetima Republikom Srpskom, Federacijom BiH i Brčko Distriktom. Nas narod bez obzira u kom dijelu BiH živi nije zaslužio da živi u prošlosti i blokadama nego zagledan u budućnost i prateći najbolje svjetske prakse u svim oblastima, a posebno u oblasti zaštite i spašavanja”, kazao je ministar Nešić. 


Tagovi:
 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Lovački saveti

  TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

 • 10:50 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:00 Serija: Veličanstveni vijek: Kosem (12+)

  Trideset sedam godina od smrti Sulejmana Veličanstvenog započinje zapanjujuća priča o vladarici Osmanskog Carstva Mahpeyker Kösem Sultan.

 • 11:40 Teletrgovina

  Teletrgovina