Министар безбједности

Нешић у Скопљу на Министарском форуму ЕУ - Западни Балкан за унутрашње послове

  • Извор: АТВ
  • 26.10.2023. 15:13

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић данас је у Скопљу учествовао на Министарском форума ЕУ - Западни Балкан за унутрашње послове и правосуђе.

Сјеверна Македонија и Министарство унутрашњих послова ове државе домаћини су овог скупа на којем присуствују министри правде и унутрашњих послова земаља Западног Балкана и земаља Европске уније, европски комесари који су надлежни за унутрашње послове и правосуђе, директори европских агенција – ЕУРОПОЛ, Фронтекс и ЕУРОЏАСТ.

Прва сесија Министарског форума посвећена је области унутрашњих послова са фокусом на теме унутрашња безбједност и јачање управљања миграцијама, азилом и спољним границама.

Министар Нешић је у свом обраћању нагласио да је безбједност основа свега и да је то основа за развој и напредак сваког друштва.

“Стратегија БиХ за превенцију и борбу против тероризма и Акциони план за његово спровођење усклађени су с Заједничким акционим планом за борбу против тероризма на Западном Балкану између Европске комисије и власти у БиХ, а у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању с БиХ. У циљу свеобухватног приступа у сузбијању терористичких изазова и усаглашавања антитерористичких мјера Акциони план БиХ је поред имплементације мјера у оквиру четири стратешка циља предвидео и мјере јачања капацитета мјеродавних институција, на свим нивоима власти у БиХ за превенцију и борбу против тероризма те насилног екстремизма и радикализације која води ка тероризму”, казао је Нешић. 

Поред тога, нагласак је стављен и на сузбијање говора мржње почињеног путем интернета и спрјечавање приступа садржајима који потичу на насилни екстремизам, радикализацију и тероризам, оправдавају га или величају.

"Нажалост, и то морам подвући, неријетко са неочекиваних мјеста може доћи до неодговорних порука и потеза. Нажалост, медији у Европи имали су прилику да виде снимке говора градоначелнице Сарајева на скупу на којем се вијорила застава Исламске државе. Као министар безбједности наставићу да инсистирам да без обзира на политичке ставове и разлике имамо свјест о томе да они могу бити покриће за људе који не желе добро безбједности наше дјеце", истакао је Нешић.

Анализом безбједносних изазова у БиХ у вези с тероризмом нова Стратегија БиХ за превенцију и борбу против тероризма ставља нагласак и на ултраконзервативне, етнонационалистичке и десничарске организације и удружења која се могу повезати с тероризмом или насилним екстремизмом који води ка тероризму.

Као што је случај са тероризмом, проблем дрога и утицаја на наша друштва заједнички је проблем који захтјева заједнички одговор.

“Немогуће је да сва наша дјеца буду безбједна ако сви не дамо свој максимум у борби против ове пошасти која уз оне најважније опасности по здравље људи са собом носи и огромне количине новца који се користе за утицаје на бројне сфере друштвеног живота.

Тренутно стање везано за недозвољену производњу и промет опојних дрога огледа се у чињеници да је БиХ на међународном промету већих количина наркотика и даље транзитна земља преко које се одвија кријумчарење и дистрибуција према већим потрошачким центрима у западним земљама”, казао је Нешић.

“Када сам преузео мандат министра безбједности и имао прве састанке у Бриселу са нашим партнерима из ЕУ рекао сам да ћемо бити локомитва европских интеграција БиХ. Након успостављања пуне сарадње са ЕУРОПОЛ-ом и отклањања деценијског проблема у том смислу, задовољство ми је да комесарки ЕУ Илви Јохансон и Оливиеру Онидију пред свима вама саопштим и да више нема препрека за отпочињање преговора са ФРОНТЕКС-ом. Ускоро ће Савјет министара именовати преговарачки тим, а ја ћу као министар заложити сав свој ауторитет да посао завршимо на вријеме, уз потребу да још једном подвучем да нам је потребно и разумјевање и подршка из Брисела као и уважавање структуре БиХ”, истакао је Нешић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина