Њемачки туриста

Њемачки медији о Шмитовим аферама

  • Извор: АТВ
  • 25.09.2023. 19:17

"Шмитово понашање није одговарало упутствима“, рекла је, у јеку афере "глифосат" Ангела Меркел. Била је љута јер је њемачка Влада одлучила да та земља буде уздржана на гласању у Бриселу око продужења употребе отрова који убија коров.

Међутим, Кристијан Шмит се на ту одлуку оглушио па је глас Њемачке био пресудан да се глифосат, још пет година, настави употребљавати у Европској унији. О томе су писали сви тамошњи медији. 

Федерално министарство пољопривреде мјесецима тражи начине како би у Бриселу могло гласати за дужу употребу глифосата, упркос вету њемачког Министарства за животну средину. Ово је видљиво из документа у које су Süddeutsche Zeitung, WDR i NDR имали увид. У складу с тим, надлежни одјел за заштиту биља препоручио је провјеру о томе да се ли се министар Кристијан Шмит, на властиту одговорност, може сложити са приједлогом Европске комисије без пристанка њемачког Министарства за животну средину. 

С обзиром на то да је министар за животну средину био из СПД-а, а Шмит члан ЦСУ, странке Ангеле Меркел, његова самовоља и гласање противно одлукама Владе довело је у питање коалицију. 

Зашто је Шмит то урадио? Врло је једноставно - паре. Године 2017. дао је зелено свјетло да се глифосат употребљава још пет година, дакле до 2022. А онда 2019. прелази у Надзорни одбор њемачких жељезница и то ће, писали су медији, поново довести до расправа. Зашто је важно то што је Шмит прешао у Жељезнице након што је гласао да се продужи употреба отрова за коров? Ево зашто: 

Групација је један од највећих појединачних потрошача глифосата у Њемачкој. Сваке године користе око 75 тона хербицида, првенствено за заштиту баластног слоја шина од корова. Више од 130.000 људи потписало је петицију прошле године у којој траже да се замијени средство против корова, за које се сумња да изазива рак. 

Наравно да функција у Надзорном одбору Жељезница доноси и лијепа примања. 

Према извјештају Дојче бана, Шмит је 2019. зарадио 17.700 евра, 2020. - 22.700 евра, 2021. - 35.400 евра а прошле 11.400 евра. Дакле чак и кад је послат у БиХ , човјек је зарађивао и у њемачким жељезницама. 

Али, то је све ништа у односу на плату коју добија овдје - процјењује се, око 25 хиљада евра мјесечно. 

Ко за ту плату не би правио свакаве проблеме у страној земљи како би што дуже остао на тим енормним примањима а под изговором да је дошао да помогне? 

Зато многи и кажу - најбоље ће Шмит да помогне кад оде. И то кажу чак и у Њемачкој која га је послала да овдје намеће законе. Али само онима који му то дозволе.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.