U sastavu EUFORA

Njemački vojnici stižu u BiH, šta kažu u Srpskoj?

  • Извор: АТВ
  • 12.08.2022. 19:28

Njemački vojnici samo što nisu stigli u BiH. 50 pripadnika njemačkog Bundesvera trebalo bi da djeluje u sastavu EUFORA a tako će se povećati i broj stranih pripadnika u BIH na oko 1.500.

Svoje vojnike, Njemačka šalje pod krinkom brige da bi se rusko-ukrajinski sukobi mogli prenijeti i na Zapadni Balkan. 

U drugom enitetu ih dočekuju raširenih ruku. Što se Republike Srpske tiče, umjesto da smire, samo bi mogli da prodube etničku napetost. 

“Republika Srpska je sasvim bezbjedna uz Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, odnosno uz pripadnike, i niko nam drugi osim tih momaka nije potreban da bismo bili sigurni i bezbjedni. Ovo što se dešava jeste sramni pritisak na građane Republike Srpske kroz ovaj vid psihološkog zlostavljanja, građane će dovesti u poziciju ili da bježe sa ovih prostora ili žive u strahu”, izjavila je Sanja Vulić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost u PSBiH.

Protiv je i srpski član BH Predsjedništva. Milorad Dodik još ranije je poručio da je Njemačka svoje vojnike poslala 41. godine kada su pobili milion ljudi. Slične poruke stižu i iz Narodne skupštine Republike Srpske. 

“Bosna i Hercegovina je uređeno društvo. Međunarodna zajednica u BiH nije uradila ništa na pomirenju. Nego su se ljudi narodi između sebe mirili. A međuanrodna zajednica je radila sve da nas zavadi i produbi i dalje našu krizu koja je nastala nakon ratnih dejstava. Smatram da zbog toga oni nisu potrebni ovdje”, rekao je Denis Šulić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Da su u BiH suvišni, smatraju i stručnjaci za bezbjednost. Možda, kažu, dolaze da pojačaju status Kristijana Šmita. 

“Šta može 50 njemačkih vojnika realno učiniti u okviru ovakve Bosne i Hercegovine kakva je,da kao poboljša bezbjednosnu situaciju. Prije svega, prije nekoliko mjeseci smo imali priliku da čujemo komandanta Eufora koji kaže da nije bezbjednosna situacija u Bosni i Hercegovini problematična”, istakao je Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost.

Njemačka vlada je u junu odobrila raspoređivanje 50 vojnika u BiH. Oni će predstavljati dodatni kapacitet u Glavnoj komandi i mreži timova za vezu i posmatranje Eufora. Ova odluka je na snazi do polovine 2023. godine.

Тагови: