Високи судски и тужилачки савјет

Нова суспензија за Диану Кајмаковић

  • Извор: СРНА
  • 03.04.2024. 14:10

Високи судски и тужилачки савјет поновно је суспендовао тужиоца Диану Кајмаковић до окончања кривичне истраге Тужилаштва БиХ.

Након што је Канцеларија дисциплинског тужиоца поднио нови захтјев за привремено удаљење Кајмаковићеве, јер је покренута истрага у кривичном поступку, ВСТС је донио нову одлуку о суспензији, преноси Бирн.

Претходном одлуком Кајмаковићева је била удаљена од вршења дужности због вођења дисциплинског поступка против ње.

- Одлучујући о наведеном захтјеву, одлуком Првостепене дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ Диана Кајмаковић привремено је удаљена од вршења дужности, почев од 21. марта, па до окончања кривичне истраге по Наредби о провођењу истраге Тужилаштва БиХ - навели су из ВСТС-а.

Доношењем ове одлуке ВСТС-а престала је привремена мјера удаљења која је важила до окончања дисциплинског поступка, а који је завршен премјештањем Кајмаковићеве с позиције замјеника главног тужиоца на мјесто тужиоца Тужилаштва БиХ.

Кајмаковићева је на крају проглашена одговорном да је починила дисциплински прекршај "кориштење функције тужиоца како би се прибавиле неоправдане користи за себе или друге особе".

Према ранијем саопштењу, Кајмаковићева је проглашена одговорном и што је – знајући да се провјере навода у тужилачком предмету односе на провјере комуникација криминогених лица из предмета "Скај апликације" у односу на њу - затражила од стручног сарадника стављање на увид документа из списа предмета, те на тај начин искористила функцију како би себи прибавила неоправдане користи у виду добијања информација које јој не могу бити доступне.

Кајмаковићева се на америчкој "црној листи" налази од септембра 2022. године због "подривања демократије и владавине закона у БиХ", а у децембру 2023. године забрањен јој је улазак у САД.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: