Delegat SNSD-a u Domu naroda

Novaković Bursać: CIK direktno krši sopstveno Uputstvo

  • Извор: АТВ
  • 05.12.2022. 20:49

Striktnim uputstvom o načinu glasanja, CIK je očito imao namjeru da preduprijedi mogućnost označavanja listića različitim načinima glasanja na više mjesta. Zanemarivanjem jasnog uputstva o načinu glasanja, CIK direktno krši sopstveno Uputstvo, rekla je Snježana Novaković Bursać, delegat SNSD-a u Domu naroda.

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

Suština problema današnje Odluke Centralne izborne komisije (CIK) o izboru delegata u Dom naroda se može svesti i definisati u tri nivoa:

1. Pravni nivo – kršenje Izbornog zakona i Uputstva o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH  (u danjem tekstu Uputstvo);

2. Politički nivo – ispunjavanje političkih zadataka i suprotstavljanje volji Narodne skupštine Republike Srpske;

3. Logički nivo – očiglednu namjeru da se nešto poništi su proglasili suprotnom, odnosno voljom da se nešto podrži. 

Ad 1. 

Delegati u Dom Naroda se biraju posredno u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) i Parlamentarnoj skupštin FBiH. Radi specifičnosti i osjetljivosti ovih izbora, CIK je u novembru 2022. (prethodo u maju 2014. s tim da se dio koji se odnosi na delegate iz Republike Srpske nije mijenjao) donijela Upustvo kojim je bliže opisan postupak provođenja posrednih izbora.

 Sastavni dio Uputstva su obrasci, među kojima se pod oznakom DN BiH 5 nalazi obrazac kojim je propisan izgled glasačkog lističa koji će se primjenjivati u NSRS. 

Na navedenom obrascu (sastavni dio Uputstva!) se nalazi napomena o načinu glasanja. Prva rečenica napomene glasi: „Glasanje se vrši stavljanjem znaka X u kvadratić pored naziva pedlagača kandidatske liste (politička partija ili poslanik zastupljen u Narodnoj skupštini Republike Srpske)“. 

Striktnim uputstvom o načinu glasanja, CIK je očito imao namjeru da preduprijedi mogućnost označavanja listića različitim načinima glasanja na više mjesta, jer da je ostavljeno na volju narodnim poslanicima, otvorilo bi se široko polje direktne kontrole načina glasanja.

Zanemarivanjem jasnog uputstva o načinu glasanja (stavljanjem znaka X u kvadratić PORED naziva pedlagača kandidatske liste!) CIK direktno krši sopstveno Uputstvo. 

Dalje, članom 17. stav 2 Uputstva je propisano da će, u slučaju povrede postupka posrednog izbora u NSRS, CIK poništiti izbore i narediti ponavljanje prodedure izbora delegata u onom dijelu postupka izbora gdje su povrede učinjene, što znači da, ukoliko i smatraju da je nešto pogrešno utvrđeno, kao mjeru na raspolaganju imaju samo ponavljanje procedure. 

S tim u vezi jasna je i tačka 11 člana Člana 2.9 Izbornog zakona (kojim su propisana ovlaštenja CIK) a koja glasi: „obavještava izbornu komisiju ili birački odbor ili bilo koji drugi organ nadležan za sprovođenje izbora da ne postupaju u skladu s odredbama ovog Zakona, ili da ih krše, i nadležnom organu nalaže poduzimanje odgovarajućih mjera:“ 

Dakle, čak i ukoliko su smatrali da je glasačkom listiću nepravilno utvrđena (ne)ispravnost, dužni su bili naložiti NSRS ponavljanje procedure uz preduzimanje odgovarajućih mjera, i neupuštati se u svojevoljno i pogrešno utvrđivanje (ne)ispravnosti listića. 

Ad 2. 

Cjelokupna geneza i rad aktuelnog saziva CIK je pokazao njihovu potpuno jasnu politički pozadinu koju čine stranke SDA, SDS, PDP i DF što je vidljivo iz:

- Kršenja procedura prilikom izbora;

- Jasna i dokaziva politička pozadina članova izabranih tokom 2020. godine;

- Donošenja nepravnih odluka o djelimičnom poništenju izbora u Doboju i Srebenici;

- Donošenje nepravne odluke o famoznom kontrolnom brojanju glasova za Predsjednika Republike Srpske. 

Cilj ovakvog djelovanja je pokušaj modeliranja političkog miljea prema njihovim političkim ciljevima, odnosno ciljevima zajedničkih im mentora, na čije želje i zahtjeve bespogovorno pristaju neobazirući se na samoponiženja, pravnu devastaciju i posljedice. 

Najnovijom odlukom CIK se suprotstavio Narodnoj skupštini Republike Srpske (a samim tim političkoj volji građana Republike Srpske predstavljenom u ovom tijelu) koja je usvojila Izvještaju komisije za izbor i imenovanje o izboru delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine kvalifikovanom većinom. Potrebno je reći i to da su za izvještaj o rezultatima glasanja u Komisiji za izbor i imenovanja NSRS glasali i poslanici SDS-a i Liste za narod i pravdu, dok su poslanici iz PDP-jedini bili protiv. 

Navedena odluka je nesumnjivo donesena s ciljem da se poduzme sve što je SDA i njihovim priprecima u vidu SDS-a, PDP-a i DF-a pri ruci kako bi se umanjile šanse da SNSD nema 4 delegata u Domu naroda shodno volji NSRS  o čemu je političko Sarajevo prethodno brujalo danima. Zašto im smeta   jaka odbrana interesa Republike Srpske, takođe j više nego jasno i više puta javno izrečeno.

Ad 3. 

Odlukom da se famozni glasački listič proglasi važećim CIK je ponizio NSRS i zdrav razum iole mislećih ljudi u ovoj zemlji jer je, uprkos:

-  jasnoj napomeni na listiću;

- višesatnim dogovaranjima o načinu glasanja na Komisiji za imenovanje NSRS,

- visestruko ponovljenim usmenim uputstvima pred samo glasanje, 

odlučila da nam svima dokaže kako postoji jedan nerazuman poslanik koji je, umjesto jednostavnog znaka X na predviđenom mjestu, svoju volju podrške nekoj listi izrazio, ni manje ni više nego križanjem imena predlagača! 

Pa i za ovakav CIK je previše!

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина