Delegat SNSD-a u Domu naroda parlamenta BiH

Novaković Bursać: Može se ozbiljnije razmatrati ideja o smjeni članova CIK-a

  • Izvor: Srna
  • 03.12.2022.08:55

Ideja o smjeni članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH može ozbiljnije doći u razmatranje, s obzirom da je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH verfikovana drugačija komopozicija većine, ocijenila je delegat SNSD-a u Domu naroda parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać.

"Vjerujem da će do toga i doći. Trenutni saziv CIK-a imenovan je na mandatni period od sedam godina. Oni su tek neke dvije godine na tim funkcijama. Prilikom pokretanja inicijative treba samo voditi računa da ne uđemo u sudske procese sa eventualno lošim ishodom", rekla je Bursaćeva.

Ona je ponovila da je stav SNSD-a, ali i činjenično stanje, da je trenutna postava CIK-a politički izabrana i da je nekompetentna.

"U to se uvjerila cjelokupna javnost, posebno nakon održanih izbora u oktobru i haosa kojem su bili izloženi na osnovu odluka CIK-a", rekla je Bursaćeva za "Glas Srpske".

Iz HDZ-a BiH za "Glas Srpske" kažu da je prvi ispit već položen konstituisanjem Predstavničkog doma i izborom njegovog rukovodstva.

"Teško je sada govoriti koje prve poteze ćemo preduzimati. Sada nam predstoji prvo priča o formiranju Savjeta ministara - to nam je prioritet. Naravno o svemu ostalom, kao i o preduzimanju inicijative u vezi sa smjenom članova CIK-a razgovaraćemo sa strankama koje čine vlast na nivou BiH. Svi su nezadovoljni radom CIK-a i to pitanje definitivno će biti razmatrano", navode iz HDZ-a BiH.