Šef Kluba delegata srpskog naroda

Nović: Bojim se da će biti velikih potresa u BiH, zemlji koja ulazi u slijepu ulicu

  • Извор: СРНА
  • 21.06.2023. 14:01

Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović izjavio je Srni da je Ustavni sud uveo BiH u slijepu ulicu što može izazvati velike potrese u BiH i istakao da Republika Srpska nije imala drugog izbora nego da od ove pravosudne institucije traži da povuče protivustavnu odluku o izmjenama Pravilnika donesenu bez članova iz Srpske.

"Čini mi se da BiH užurbano ulazi, ukoliko već i nije duboko ušla, u slijepu ulicu iz koje neće lako izaći. Bojim se da će biti velikih potresa u ovoj zemlji za koje će snositi odgovornost oni koji su ušli u takvu ulicu, i to sebi dozvolili", ocijenio je Nović, komentarišući zadnju odluku Ustavnog suda BiH koji je na vanrednoj sjednici izmijenio pravila svog rada bez sudija iz Republike Srpske.

Nović je istakao da oni koji nisu vidjeli da je to slijepa ulica ili su u nju ušli svjesno morali bi konačno da se osvijeste i da krenu u pravom smjeru.

"Neshvatljivo je da se mijenjaju pravila Ustavnog suda. Na sjednici na kojoj su se pravila mijenjala morao je da prisustvuje jedan od članova Ustavnog suda iz Republike Srpske što nije ispoštovano, što se može ocijeniti kao eklatantno kršenje Ustava ove zemlje ukoliko on više i postoji u nekim svojim dijelovima", ocijenio je Nović.


Dodik: Do petka do 12 časova Ustavni sud da ukine odluku!

Dodik: Do petka do 12 časova Ustavni sud da ukine odluku!

Nović kaže da je uvjeren da posljedice ovih poteza Ustavnog suda mogu biti katastrofalne i teške unutar BiH.

"Očigledno je da je sve skoncentrisano na to da se Republika Srpska sankcioniše na način kako bi Ustavni sud ubuduće određivao karakter Republike Srpske i da jednog dana donese odluku o njenom ukidanju, jer vjerovatno i ona po njima više nije ustavna", napomenuo je Nović.

Komentarišući poteze predstavnika Republike Srpske koji su dali rok Ustavnom sudu da do petka, 23. juna, ukine odluku o izmjeni Pravila ovog suda, Nović je rekao da je Srpska morala da reaguje.

"Očigledno je ogorčenje svih koji iole drže do pravne struke, politike i morala koji su žestoko digli glas protiv nametanja i diktatorskog ponašanja u ovoj suverenoj zemlji ukoliko se tako može nazvati", ocijenio je Nović.

Nović je istakao da Republika Srpska nije imala drugog izbora, osim da traži od Ustavnog suda da povuče svoje protivustavnu odluku i da se dogovara o statusu Ustavnog suda ubuduće.


Gašić: Znamo ko je ubica Olivera Ivanovića

Gašić: Znamo ko je ubica Olivera Ivanovića

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je juče da Ustavni sud BiH do petka, 23. juna, ukine svoju odluku o izmjeni Pravila ovog suda i vrati je na odluku od prije.

Dodik je, nakon jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima institucija Republike Srpske i liderima partija, rekao da će zatražiti savjetodavno mišljenje Ustavnog suda Srpske o nastaloj situaciji i položaju Srpske i svojim savjetodavnim pravnim mišljenjem preporučiti pravno ponašanje.

Ustavni sud BiH saopštio je u ponedjeljak, 19. juna, da je izbrisao odredbu u Pravilu o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.