В.д. директора Републичког центра за истраживање рата

Нуждић: Правосудне институције БиХ поручују да је легитимно пропагирати ратнохушкачке тезе

  • Извор: СРНА
  • 08.02.2024. 17:08

Правосудне институције БиХ обустављањем истраге против Хамдије Абдића и Мухамеда Швракића шаљу поруку да је сасвим легитимно пропагирати ратнохушкачке тезе, оцијенио је Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.

Нуждић је рекао да га не изненађује обустављање истраге против Абдића и Швракића имајући у виду на који начин д‌јелују правосудне институције на нивоу БиХ, шаљући свакодневно поруке да су Срби грађани другог реда.

Напомињући да је за овакву тужилачку одлуку требало двије године, Нуждић је Срни рекао да зато и не чуди што се на подизање оптужнице у случају "Добровољачка" или "Јошаница" чекало 30 година, те што се многе оптужнице за злочине над Србима неће ни дочекати.

Он је нагласио да је жалосно али и јако опасно све што се дешава са Тужилаштвом и Судом БиХ јер су то институције које би требало да имају дигнитет, а евидентно је да постају институције за производњу афера и стварање општег незадовољства.

Нуждић сматра оправданом најаву Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице да ће поднијети приговор против, како је навео, накарадне одлуке Тужилаштва БиХ.

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић данас је Срни рекао да им је данас Тужилаштво БиХ послало допис којим их обавјештава да су донијели наредбу о непровођењу поступка у вези са кривичном пријавом против Хамдије Абдића званог Тигар и Мухамеда Швракића.

Он је подсјетио да је пријаву против Абдића и Швракића поднијела Општинска организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице у јануару 2022. године због изазивања националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости, противзаконитког формирања војних снага, као и напада на уставни поредак.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се (Р)

    '''Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''''Телевизијска серија о једном од најпознатијих нарко босова - Јоакину "Ел Чапу" Гузману.