Odbijen prijedlog za pritvor

Obrazloženje Suda: Tužilaštvo nije dalo dovoljno argumenata za pritvor Dudakovića

  • Извор: СРНА
  • 27.04.2023. 13:58

Tužilaštvo BiH nije dalo dovoljno argumenata za određivanje pritvora nekadašnjem komandantu Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću kojeg optužnica tereti za ratni zločin nad srpskim civilima, naveli su u dodatnom obrazloženju Suda BiH koji je jutros odbio ovaj prijedlog kao neosnovan.

"Po ocjeni Suda, način i karakter obraćanja optuženog, bez navođenja jasnih i direktnih činjenica u prijedlogu Tužilaštva, koje bi nedvosmisleno ukazale da optuženi govori o krivičnom predmetu koji se vodi protiv njega ili da je optuženi stupio u kontakt sa svjedocima, ukazuje na to da Tužilaštvo nije dostavilo dokaze na osnovu kojih bi bilo moguće sa dovoljnim stepenom sigurnosti utvrditi da je optuženi posredno uticao na svjedoke i time doveo u pitanje integritet krivičnog postupka koji se vodi protiv njega", naveli su u pojašnjenju iz Suda BiH.

Dudakoviću su i dalje na snazi mjere kojim mu je zabranjeno napuštanje boravišta i putovanja izvan BiH, dok mu je na teritoriji BiH ograničeno kretanje, uz privremeno oduzimanje pasoša, te zabrane izdavanja novih putnih isprava i korištenja lične karte za prelazak preko granice.

Odbijen prijedlog Tužilaštva, Dudaković ostaje na slobodi

Odbijen prijedlog Tužilaštva, Dudaković ostaje na slobodi


Ovim mjerama Dudakoviću je zabranjeno sastajanje sa određenim licima ili povezivanje na bilo koji način sa svjedocima navedenim u optužnici Tužilaštva BiH, kao i kontaktiranje sa svim predstavnicima medija o činjenicama koje se odnose na ovaj krivični postupak, kao i javna obraćanja u vezi sa ovim postupkom, saopšteno je iz Suda BiH.

Dudakoviću i još šesnaestorici pripadnika bošnjačke vojske sudi se za stravične zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima u Zapadnoj Krajini 1995. godine.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Nuždić: Sud BiH popustio pod pritiskom bošnjačkih zahtjeva

Nuždić: Sud BiH popustio pod pritiskom bošnjačkih zahtjeva

Tužilaštvo BiH predložilo je ranije određivanje pritvora Dudakoviću zbog kršenja mjera zabrane.

Dudaković je nedavno, povodom obilježavanja godišnjice formiranja takozvane Armije BiH, održao govor u sarajevskoj opštini Novi Grad gdje je pričao o "bosanskom inatu", zločinima, genocidu, opominjao "dušmane" da "patriote i te kako sve pamte", te pozivao Bošnjake "na jedinstvo i spremnost na odbranu države".

Pratite nas i putem Vibera