Od 4. maja

Od raspisivanja Opštih izbora CIK tužilaštvima podnio 44 prijave

  • Извор: РТРС
  • 07.11.2022. 13:04

Centralna izborna komisija BiH je od 4. maja 2022. godine, kada su raspisani Opšti izbori 2022. godine, prema nadležnim tužilaštvima uputila 44 prijave zbog osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo.

“Informacije je Centralna izborna komisija BiH uglavnom primala od građana, a te informacije su se odnosile na zloupotrebe registracije birača izvan BiH i glasanje putem pošte, za glasanje putem mobilnog tima, za navodnu kupovinu glasova i sve te informacije su putem prijava dostavljene nadležnim tužilaštvima”, navode iz CIK.

Zbog osnovane sumnje u falsifikovanje glasačkih listića Centralna izborna komisija BiH je po službenoj dužnosti dostavila prijave Tužilaštvu BiH.

“Centralna izborna komisija BiH će u narednom periodu sve slučajeve neregularnosti iz svoje nadležnosti detaljno analizirati. Za biračke odbore i opštinske/gradske izborne komisije za koje se utvrdi odgovornost, pokrenut će prekršajne postupke, izreći novčane kazne članovima za koje se utvrdi lična odgovornost i zabraniti im rad u organima za provođenje izbora na period od četiri godine, a za one slučajeve za koje se u postupku pojavi sumnja u počinjenje krivičnog djela u vezi s izbornim procesom biće podnesena prijava nadležnom tužilaštvu”, navode iz CIK.

Тагови: