Дражен Пехар

"ОХР очигледно најспремнији да крши Дејтонски споразум“

  • Извор: СРНА
  • 16.10.2023. 09:09

ОХР, тијело које би требало највише поштовати Дејтонски споразум, очигледно је најспремније да га прекрши, и то толико често да му је постало модус вивенди, што показује све о ставу великих и моћних играча око БиХ, сматра политиколог Дражен Пехар.

Осврћући се на саопштење ОХР о именовањима високих представника, Пехар, између осталог, наводи да су америчке дипломате, кроз уста Кристијана Шмита, бесрамно прекршиле текст Дејтонског мировног споразума, јер су вјероватно оне писале текст.

Пехар сматра да је управо у петак, 13. октобра, "њемачки туриста" показао да високи представник и постоји само како би правио збрку, односно како би имплементирао диктатуру за коју истовремено тврди да је "демократија у развоју".

"Зна се ко ће платити цијену збрке и лажи које високи представници већ годинама намјерно пропагирају. А, зна се и ко ће платити Кристијана Шмита и колико", навео је Пехар.

Додик и Лукић се изјашњавају о кривици

Додик и Лукић се изјашњавају о кривици

Он је оцијенио да само још изразито неинтелигентнима и необразованима није јасно да је ОХР кључни дестабилишући фактор у БиХ и да постојање и улога високих представника директно зависе од сервилног, поданичког или ропског типа популације.

Пехар је подсјетио да је у књизи "Мир као рат: БиХ послије Дејтона" објаснио како је високи представник добио "позицију диктатора" са бонским овлаштењима.

Он је појаснио да је ријеч о томе да САД, са својим кључним трансатлантским савезницима, Великом Британијом, Француском и Њемачком, кроз фигуру високог представника обезбјеђују свој скривени, арбитражни утицај на односе у БиХ, а да при томе никоме ништа не мора посебно објашњавати.

Према његовим ријечима, тај утицај се своди на стално регенерисање криза у БиХ на разне начине, и то примарно с циљем да осигура за себе улогу и право интервенишуће силе, што је изразито штетно за народе у БиХ.

Павић: Додик пред Судом БиХ брани слободу, суверенитет и већинску вољу људи

Павић: Додик пред Судом БиХ брани слободу, суверенитет и већинску вољу људи

"Утицај је штетан, прије свега, јер производи учинак дедискурзације - високи представник врло често нам каже да споразуми нису битни, односно да језик не одређује односе између људи, да се ријеч може прекршити ад хок, по сили и арбитрарно", навео је Пехар.

Он је указао да то значи да у БиХ не може бити владавине закона, те појаснио да тамо гдје је нема - владају несигурност и осјећај да се не живи у цивилизованом свијету.

Пехар је рекао да, да су односи у БиХ доведени до крајности, показује посљедње именовање једне особе као високог представника у БиХ уз флагрантно кршење текста Дејтонског споразума.

"`Њемачки туриста` тренутно је наводно најмоћнији човјек у БиХ, али му најмање пола БиХ (и готово двије трећине глобалне популације, укључујући Кину и Руску Федерацију) не признаје такав статус. То је изразито опасна ситуација које, колико видим, већина народа у ФБиХ углавном није свјесна", навео је Пехар.

"Институције Српске су скупо плаћене да би се њима играо Шмит"

Своју анализу Пехар је завршио аналогијом са спартанским краљем Клеоменесом која сликовито илуструје улогу и природу високог представника, указујући на злонамјерну интерпретацију права.

Пехар сматра да играње улоге високог представника 30 година послије рата дефинитивно тражи подвојену личност која, према горе, беспоговорно слиједи упутства из САД и Велике Британије, а према доле, у нацистичкоме стилу, тражи беспоговорну послушност.

"Дакле, цијела констелација обиљежена је огромном дозом лицемјерности. И јесте ли чули Шмитов енглески? Катастрофа. Разумије ли он уопште ове текстове које му Американци и/или Британци дају на потпис?", упитао је Пехар закључујући своју анализу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.