Упозорење

Опрез, превара - Грађани БиХ вјерују "војнику у Авганистану", не уплаћујте новац!

 • Извор: Аваз
 • 17.02.2024. 17:18

Упркос упозорењима полицијских агенција у БиХ, медијским извјештајима и личним искуствима жртава, грађани БиХ настављају бацати велике суме новца, привучени могућношћу лаке зараде, а многи од њих остану без комплетне уштеђевине.

Сталне преваре на које грађани БиХ насједају су и тзв. нигеријске.

"И даље се дешава да људи вјерују војнику у Авганистану који је оставио насљедство, па уплаћују провизије за дио који они наводно требају добити. Нападач профилира жртву, уочи њене слабости, рецимо, да болује од неке болести, а онда свој профил и причу прилагођава. Недавно смо имали случај да жртва треба да добије пакет од доктора који баш лијечи њену болест, затим добија обавјештење да је пакет заустављен на царини, да је у њему откривено 500.000 евра, а да ће јој тај износ бити исплаћен ако уплати 5.000, па касније још 5.000 КМ да би се завршила процедура", каже за Аваз Саша Петровић, истражитељ ФУП-а у Одсјеку за сајбер криминал.

Такође, имали су случај да је жртва увучена у превару и, вјерујући да ће добити огромну суму новца, она је продала стан.

- Чак ни овај стан није највећа изгубљена вриједност, јер имали смо случај да је жртва два пута уплатила по 100.000 КМ јер уплата, као, није прошла, да би добила 9 милиона – додаје Петровић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 20:00 Лутрија РС, Лото

  Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

 • 20:10 Емисија: Прича се

  Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

 • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

  '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

 • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

  ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 22:35 Вечерње вијести

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

  '''Серија: Ред Рок (12+)