Упозорење

Опрез, превара - Грађани БиХ вјерују "војнику у Авганистану", не уплаћујте новац!

  • Извор: Аваз
  • 17.02.2024. 17:18

Упркос упозорењима полицијских агенција у БиХ, медијским извјештајима и личним искуствима жртава, грађани БиХ настављају бацати велике суме новца, привучени могућношћу лаке зараде, а многи од њих остану без комплетне уштеђевине.

Сталне преваре на које грађани БиХ насједају су и тзв. нигеријске.

"И даље се дешава да људи вјерују војнику у Авганистану који је оставио насљедство, па уплаћују провизије за дио који они наводно требају добити. Нападач профилира жртву, уочи њене слабости, рецимо, да болује од неке болести, а онда свој профил и причу прилагођава. Недавно смо имали случај да жртва треба да добије пакет од доктора који баш лијечи њену болест, затим добија обавјештење да је пакет заустављен на царини, да је у њему откривено 500.000 евра, а да ће јој тај износ бити исплаћен ако уплати 5.000, па касније још 5.000 КМ да би се завршила процедура", каже за Аваз Саша Петровић, истражитељ ФУП-а у Одсјеку за сајбер криминал.

Такође, имали су случај да је жртва увучена у превару и, вјерујући да ће добити огромну суму новца, она је продала стан.

- Чак ни овај стан није највећа изгубљена вриједност, јер имали смо случај да је жртва два пута уплатила по 100.000 КМ јер уплата, као, није прошла, да би добила 9 милиона – додаје Петровић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.