Акција "Сквер"

Организовани криминал: Малверзације са српском имовином у ФБиХ

  • Извор: АТВ
  • 24.09.2023. 19:10

У акцији "Сквер" коју је мјесецима на подручју кантона Сарајево спроводила СИПА, утврђене су малверзација са српском имовином. Према документима у које је АТВ имала увид, стоји да се ради о организованом криминалу у којем је противправно стицана имовинаска корист.

Медији из другог енитета о акцији су извјештавали, али нико није споменуо у чијем је власништву била спорна имовина. 

"Стварни власници некретнина које су биле предмет наведених радњи лица су различитих националности, доминантно јеврејске и српске, а у питању је имовина из периода након Другог свјетског рата", наводи се у документацији.

Одговоре су затражили и посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске. Речено им је да се организатор криминалне групе представљао као адвокат који је правио пуномоћи за располагање над имовином. Након тога је некретнине продавао другима. 

"Kада сам добио тај одговор, на подручју кантона Сарајево, имовина која је послије Другог свјетског рата у власништву Срба и Јевреја је на налегелан начин од стране адвоката, нотара и општинских службеника, што је врло важно узимана од стварних власника и продавана трећим лицима. И оно што јесте важно, је да ми данас имамо поруку из Сарајева да Срби нису добро дошли тамо", каже Милорад Којић, посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ.

Са свим су упознати и Одбору за заштити права Срба из другог енитета. До сада су примили 11.000 захтјева за стручну помоћ. Углавном од Срба који су избјегли, а чија је имовина нестала из њховог власништва. 

Kанцеларијама за стучну помоћ Србима у Федерацији БиХ више пута обраћала су се лица српске националности која су указивала на то да су њихови потписи фалсификовани, да су дошли до сазнања да су потписи њихових претходника, тј, очева, мајки, браће фалсификовани. Нарочито се дешавало да су  фалсификовали потписе и изјаве лица која су већ преминула", каже Ђорђе Радановић, предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

У акцији Сквер претесено је више локација, пословних и стамбених објеката на подручју Сарајева и Источног Сарајева. Хапсили су се адвокати и нотари. Имовина Срба који су избјегли из ФбиХ већ годинама је проблем. Највише злоупотреба, према подацима Одбора за заштити права Срба, врши се над шумским богатствима.

Пратите нас и путем Вибера