Предсједник Борачке организације

Остојић: Лагумџију треба позвати на одговорност

  • Извор: СРНА
  • 03.04.2024. 13:55

Предсједник Борачке организације (БОРС) Републике Српске Радан Остојић позвао је институције Републике Српске да преко заједничких органа на нивоу БиХ позову на одговорност амбасадора БиХ при УН Златка Лагумџију, који је самовољно иницирао доношење резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН, чији је циљ покушај разградње Дејтонског споразума и укидање Српске.

"Институције Српске у сарадњи са Србијом и другим земљама које су пријатељи Републике Српске треба да утичу на Генералну скупштину УН да се ова резолуција не усвоји и да се пред УН изнесе комплетна истина о рату и страдању током трагичног сукоба у БиХ", рекао је Остојић Срни.

Он је подсјетио да је Међународна комисија коју је формирала Влада Републике Српске утврдила да у Сребреници није било геноцида, да је у ратним дешавањима страдао велики број Срба и да сва дешавања у Сребреници и око ње треба сагледавати реално и у цијелости.

Додик: Српска ће усвојити извјештај у којем стоји да није било геноцида у Сребреници

Додик: Српска ће усвојити извјештај у којем стоји да није било геноцида у Сребреници

"Само такво гледање на ствари може донијети помирење и сигурну будућност народима који живе на овом простору, а сви покушаји рушења Републике Српске, као што је овај посљедњи Златка Лагумџије, воде урушавању БиХ", истакао је Остојић.

Он је рекао да ову активност поједини бошњачки политички кругови покушавају реализовати још од краја протеклог рата у БиХ и тиме Војску Републике Српске и Српску покушавају приказати као злочиначке творевине.

Остојић: Српска - завјет који су нам у руке предала погинула браћа

Остојић: Српска - завјет који су нам у руке предала погинула браћа

"Овакве активности сигурно неће допринијети помирењу и напретку у БиХ, а томе посебно не доприноси чињеница да је ријеч о самовољи једног народа, јер је усвајање резолуције у УН самовољно покренуо бошњачки дио мисије БиХ при УН коју предводи Лагумџија", указује Остојић.

Он је указао да Лагумџија и његови сарадници свјесно занемарују чињеницу да су се борбе око Сребренице водиле од 1992. године, а не само 1995. и да је током рата у Подрињу страдало више хиљада Срба, међу којима је био велики број звјерски убијених цивила.

Пратите нас и путем Вибера