Ревизија

Отвара се пандорина кутија Обавјештајно безбједносне агенције

  • Извор: АТВ
  • 21.09.2023. 20:35

Пандорина кутија обавјештајно безбједносне агенције почела је да се отвара. Низу контроверзи федерални парламентарац Салко Зилџић додао је золупотребу службене легитимације. Због тога је министар безбједности затражио од полицијских агенција БИХ да изврше ревизију свих издатих службених легитимација. Ненад Нешић данас каже да очекује да исто уради и ОБА.

"Да руководство обавјештајне агенције само уради ревизију својих службених легитимација и све оне које нису издате у складу са законом буду и одузете а да они који су то урадили буду санкционисани", каже Ненад Нешић, министар безбједности у Савјету министара.

А могли би итетако бити. Годинама је ОБА била под политичким утицајеме СДА и радила мимо закона, у њихову корист. Видљиво је то нарочито послије одласка са чела Османа Мехмедагића Осмице. Ово кажу бјезбједњаци и није ништа ново. Много људи у БиХ посједује исказнице али вјероватно и оружје које је дод‌јељивала управо ОБА  на шта смо и указивали, каже Слободан Жупљанин. Да ствар буде гора аквокат Сакла Зилџића каже да му је Зилџић рекао да је  исказница заправо продукт некакве шале унутар viber групе.

"Каква легитимација и каква вибер група постоји јасно прописана процедура у унутрашњим актима обе коме, како и у ком постпуку се може дод‌јелити. Све друго је фалсификат, а фалсификат је кривично д‌јело. И у даљем постпуку ћемо вид‌јети које још сјело се може стећи у таквиом понашању  и обиљежјима", каже Слободан Жупљанин, декан Факултета за безбједност и заштиту.

ОБА је приватизована. Главни циљ јој је  каже предсједник Парламента Српске  уништавање руководства Срспке, које је годинама указивало на малверзације и пропусте у овој агенцији. 

"Битно је да нама који смо били под сталном присмотром и притиском када је Осман Мехмедагић руководио ОБА-ом када су прислушкивали на дневној бази руководство Српске и онда конструисали разне ствари преко сарајевских медија и подобних новинара који су припадали тој пара обавјештајном систему нама нико није вјеровао", каже предсједник НСРС Ненад Стевандић.

Шта ће конкретно ОБА урадити због оваквог скандала и нас је занимало, али на наш упит нису оговорили. Код Салка Зилџића припадници граничне полиције Србије пронашли су пиштољ који није пријавио а нема дозволу за његово ношење у Србији. И то није било све. Код њега је пронађена и почасна исказница Обавјештајно-безбједносне агенције која се дод‌јељује пензионисаним припадницима службе што Зилџић свакако није. Тамошњи медији наводе И да исказницу добио управо у вријеме мандате бившег директора.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина