Представнички дом

Петковић: Закон о Уставном суду БиХ - једини излаз из уставноправне кризе

  • Извор: СРНА
  • 02.01.2024. 15:38

Посланик Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милан Петковић изјавио је да је у БиХ дошло до највеће правосудне, али и уставноправне кризе из које је могуће изаћи једино доношењем закона о Уставном суду БиХ.

"Дефинитивно је дошло до највеће правосудне, али и уставноправне кризе у постдејтонској БиХ и једини могући излаз је доношење закона о Уставном суду БиХ о чему српски представници константно говоре. За то су, такође, заинтересовани хрватски представници који подржавају ту идеју", рекао је Петковић Срни.

Петковић, који је и адвокат, нагласио је да је то једино могуће спровести на демократски начин, тако да странаца више не буде у Уставном суду БиХ и да домаће судије буду изабране.

"Има довољно квалитетних правних и уставноправних стручњака који могу да обављају ту дужност. Зато се надамо да ће већ у првом кварталу ове године бити усвојен закон о Уставном суду БиХ како бисмо изашли из ове уставноправне кризе", истакао је Петковић.


Да ли се предвиђање Нострадамуса за 2024. годину већ почело остваривати?

Да ли се предвиђање Нострадамуса за 2024. годину већ почело остваривати?

Судија Уставног суда БиХ Златко Кнежевић рекао је Срни да од сутра званично иде у пензију и да у тој правосудној институцији више неће бити ниједног судије из Републике Српске.

Крајем 2022. године мандат је истекао судији Миодрагу Симовићу, а Народна скупштина Републике Српске није именовала нове судије. Руководство Српске сматра да нема смисла именовати нове судије које би опет биле прегласаване и тиме давати легитимитет овом суду.

Тренутно је у суду остало шест од девет судија, двоје бошњачких, један хрватски и троје страних судија из Албаније, Њемачке и Швајцарске.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)