Адвокат

Петронијевић: Досадашњи процес Додику обиловао незаконитостима

  • Извор: СРНА
  • 06.03.2024. 08:42

Предсједник Центра за обнову међународног права Горан Петронијевић изјавио је да ће данас са доајеном српске адвокатуре Браниславом Тапушковићем у Сарајеву присуствовати рочишту пред Судом БиХ предсједнику Републике Српске Милораду Додику да би пратили како се води поступак, који је, према његовој оцјени, до сада обиловао неправилностима и назаконитостима, уз очигледну политичку намјеру да буде убрзан.

Петронијевић је нагласио да је једна од незаконитости била и одлука да дође до раздвајања поступка Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милошу Лукићу.

"Када је било друго рочиште указао сам да таква врста исхитрености вођења поступка није карактеристична ни за тај нити за било који други суд", рекао је Петронијевић.

Према његовим ријечима, то указује да постоји одређена политичка потреба за убрзањем тог поступка, а да та чињеница говори да тај који убрзава зна каква ће одлука бити донесена.

Он је објаснио да право на правично суђење и право на суђење у разумном року може бити повријеђено и брзином због тога што се одбрана не може припремити за свједоке и из других разлога.


Ко је судија Сена Узуновић?

Ко је судија Сена Узуновић?

"То је често према нама примјењивао и овај несрећни Хашки трибунал. Дакле, то је тај модел, то је тај пелцер, то је та трибунализација тог несрећног правосуђа тамо у БиХ, као и овде у Србији исто", рекао је он.

Петронијевић је рекао да поступак Додику и Лукићу није требао ни бити раздвојен.

"Шта би се изгубило толико да је одложено једно рочиште, али ништа, само се на тај начин показало и офирало да постоје страховити притисци убрзавања тог поступка", рекао је он.

Петронијевић је рекао да је претходни судија у поступку Мирсад Стрика наводно покушавао да буде објективан, али се видјело да му "то не иде".

"Он се упињао несретник да то покаже, да изгледа да је то он, али то не иде... Имам информацију од колега за ову судију која је сада одређена (Сену Узуновић). То је очигледно да је ту са неким силним њеним 'бекграундом'", рекао је Петронијевић.

Он је нагласио да су то "ствари које не смију да се дешавају".

"Знате, предсједник суда је у затвору, суд је у распаду, све трешти од корупција и афера, а ви судите предсједнику једног од ентитета. И ви се понашате као да се ништа не дешава и као да је суд у Америци, а ово се догађа у несрећној Босни", рекао је он.


Требињци о Албанцу који је дјевојчицама показивао полни орган: Осудити на најгоре

Требињци о Албанцу који је дјевојчицама показивао полни орган: Осудити на најгоре

Петронијевић је навео да је Центар за обнову међународног права направио распоред да на сваком суђењу буду најмање по двојица адвоката из Центра за обнову међународног права.

"Тапушковић и ја долазимо у Сарајево да пратимо како се тај поступак води. Тапушковић има 86 година, доајен је српске адвокатуре, био је предсједник београдске и српске (адвокатске) коморе, био је пријатељ Суда у Хагу за Милошевића. Бранио је не знам кога на овом простору и он је изразио жељу да дође и да види то чудо шта се тамо дешава и да види што до сада није видио", рекао је Петронијевић за Срну.

Пред Судом БиХ за данас су заказана рочишта у процесима који се воде против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

Оба рочишта заказана су за 13.00 часова у судници број четири, објавио је Суд на својој страници иако је Лукићев предмет од Додиковог у јанурау раздвојио судија Суда БиХ Мирсад Стрика, који је водио овај процес прије него што је предмет додијељен судији Сени Узуновић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)