Милорад Додик

Писмо Мицотакису: Размотрите намјеру да подржите срамну резолуцију

  • Извор: СРНА
  • 22.05.2024. 15:37

Предсједник Републике Српске Милорад Додик замолио је предсједника Владе Републике Грчке Киријакоса Мицотакиса да својим ауторитетом наметне да његова земља озбиљно размотри евентуалну намјеру да подржи резолуцију о Сребреници, која, подсјетио је, није договорена ни у институцијама, нити међу народима у БиХ.

"Умјесто лажног мира који ће наводно донијети, ова резолуција ће само додатно продубити анимозитете у БиХ и довести у питање њен опстанак, а тиме и мир и стабилност региона и Европе у цјелини", указао је предсједник Српске у писму упућеном предсједнику Владе Грчке.

Додик је навео да га је непријатно изненадила вијест о сусрету грчког амбасадора при УН у Њујорку и бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића, којим је Грчка индиректно дала подршку срамној резолуцији о Сребреници, те указао на неколико важних чињеница.

Цвијановић: Странци и ОХР се играју са домаћим институцијама

Цвијановић: Странци и ОХР се играју са домаћим институцијама

"Господин Бећировић представља само свој бошњачко-муслимански народ и своју странку. Ни на који начин не представља БиХ, а поготово не Србе из БиХ. Његова каријера је заснована на србофобним ставовима, којима трује политички наратив и омета процес помирења три конститутивна народа у БиХ", констатовао је Додик.

Предсједник Републике Српске је појаснио да понуђени текст резолуције о Сребреници, који Срби у БиХ и региону Западног Балкана неће ни признати нити имплементирати, има за циљ неправедну моралну дискредитацију Грцима пријатељског српског народа, а за коначни циљ укидање Републике Српске, стварање унитарне муслиманске државе БиХ у срцу Балкана, као и заустављање напретка и развоја Републике Србије.

"Изгласавање ове срамне резолуције зауставиће све процесе помирења у БиХ и региону, али и процесе даљег пута БиХ ка чланству у Европској унији. Овакав исход неће бити добар за земље региона, али сигурно неће бити добар, у економском и безбједносном смислу, ни за земље у окружењу и Европи у цјелини", упозорио је Додик у писму упућеном Мицотакису.

Додик: Доказано да су Суд и Тужилаштво вануставне институције формиране вољом странаца

Додик: Доказано да су Суд и Тужилаштво вануставне институције формиране вољом странаца

Он је указао да је за сваку земљу која је имала грађански рат и цивилне жртве, срамно величати жртве само једног народа, а при томе све друге игнорисати и ниподаштавати.

Пратите нас и путем Вибера