Предсједник Владе Хрватске

Пленковић: Комшић није изабран вољом хрватског народа у БиХ

  • 23.01.2024. 13:24

Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да се данас у Сарајеву није прикључио колегама на састанку у Предсједништву БиХ, али да његов потез није био усмјерен ка томе да искаже било какво непоштовање према институцији Предсједништва, већ због чињенице да члан Предсједништва Жељко Комшић није биран вољом хрватског народа у БиХ.

Пленковић је рекао да, захваљујући иницијативи Хрватске, овај тим из ЕУ није случајно данас у Сарајеву у овом саставу и "овако рано у овој години" стигао да оствари заједнички напоре који ће омогућити отварање преговора за тачно два мјесеца.

"Мој потез се односи на проблем који постоји у БиХ од 2006. године и који се поновио 2010, 2018. и 2022. године, а односи се на избор хрватског члана Предсједништва БиХ. Комшић, што није била пракса до 2006. године, биран је не већинском вољом хрватског народа у БиХ, него гласовима других народа", истакао је хрватски премијер на конференцији за новинаре.

Он је рекао да је хрватска Влада јако против тога јер принципијелно сматра да је за квалитетно функционисање БиХ и равноправност сва три конститутивна народа важно да се та равноправност огледа и у изборном процесу.

"Комшић је за хрватску Владу и остале институције Хрватске члан Предсједништва који представља хрватски народ, али без легитимитета већинске воље хрватског народа у БиХ. Због тога ми њега све ове године нисмо примили у Хрватској нити смо га посјетили док је он на тој дужности у Сарајеву", појаснио је Пленковић.

У Предсједништву БиХ јутрос је одржан састанак чланова Предсједништва са предсједником Европске комисије Урсулом фон дер Лајен и холандским премијером Марком Рутеом, без присуства премијера Хрватске Андреја Пленковића, иако је био најављен.

Састанку у Сарајеву присуствовали су предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић, српски члан Жељка Цвијановић и бошњачки Денис Бећировић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм