На мјесту садашњег

Почела изградња новог Граничног прелаза Зупци

  • Извор: АТВ
  • 25.03.2024. 19:04

На мјесту садашњег Граничног прелаза Зупци за пола године биће још један интегрисани, заједнички прелазак између БиХ и Црне Горе. Лакшем и бржем проласку надају се они који пут од Требиња до Херцег Новог често користе.

Први људи Требиња и Херцег Новог кажу да је овај пројекат и те како значајан. Мирко Ћурић и Стеван Катић интегрисани прелаз су тражили још прије три године.

- Сматрамо да је значајно повећан овдје промет али исто тако да се током љета нарочито стварају велике гужве - истиче Мирко Ћурић, градоначелник Требиња.

- Надам се да ће након завршетка ових радова проблеми бити прошлост који су били до сада прије свега на Граничном прелазу Ситница гдје су биле заиста велике гужве у саобраћају - рекао је Стеван Катић, предсједник општине Херцег Нови.

Вриједност пројекта је 2,4 милиона КМ. Новац за овај прелаз иде из БиХ касе јер је још одавно пао договор да два гради Црна Гора, а два БиХ. Заједно су се по Зупцима шетали и први цариници двије државе, кажу прелаз ће бити савремен.

- Највише се односи да ће грађани на једном граничном прелазу остваривати сва своја права, завршавати све законом дефинисане царинске поступке, пасошку контролу и надам се да ћемо самим ти убрзати проток путника - сматра Владимир Булајић, директор Управе царине Црне Горе.

- Заједничке граничне прелазе граде земље које немају отворених питања, добросусједске имају односе а такви су односи између БиХ и Црне Горе. БиХ има три земље сусједства а само са Црном Гором има потписан уговор о граничним прелазима - каже Зоран Тегелтија, директор УИО.

Проток путника није убрзан на Гранични прелаз Делеуша између Билеће и Никшића који је такође заједнички. Кочница је у закону и процедурама па их је потребно мијењати у обје државе кажу челници.

Рок за завршетак радова је почео да тече од данас и траје  180 дана. Чим се заврше радови на овом прелазу гради се сљедећи, а то је онај који иде од Требиња ка Никшићу тачније Гранични прелаз Клобук. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина