Sarajevo

Sjednica Predstavničkog doma o Savjetu ministara: SDA i DF neće glasati za novi saziv

  • Извор: АТВ
  • 25.01.2023. 12:34

Sjednica Predstavničkog doma Paralmenta BiH, na kojoj bi se trebao potvrditi novi saziv Savjeta ministara BiH, počela je oko podne u Sarajevu.

Na sjednici prisustvuju 42 psolanika što znači da je kvorum obezbjeđen. Na početku sjednice, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto je saopštila spisak imena ministara i zamjenika ministara u Savjet ministara.

Na dnevnom redu je samo jedna tačka - potvrđivanje imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

U toku je rasprava u vezi navedene tačke dnevnog reda, nakon čega bi trebalo uslijediti glasanje za novi Savjet ministara.

Poslanik DF-a Milan Dunović ocijenio je tokom rasprave u Predstavničkom domu parlamenta BiH o imenovanju ministara i zamjenika ministara u Savjetu ministara da se nisu stekli formalno-pravini uslovi za potvrđivanje ministara jer nije do kraja izvršena bezbjednosna provjera kanidata kako predviđa Zakon o pristupu podacima.

Dunović je rekao da poslanici nisu dobili podatke da li su kandidati za predsjedavajućeg, zamjenike predsjedavajući i ministar bezbjednosti prošli provjeru vezano za pristup tajnim podacima.

Poslanik NES-a Zlatko Miletić rekao je da neće glasati za novi saziv Savjeta ministara ali je izrazio uvjerenje da će biti dovoljno glasova za njegovo potvrđivanje. Poslanik SDS-a Mladen Bosić rekao je da oni koji budu glasali za predloženi Savjet ministara moraju da razmisle o ličnom integritetu.

Šemsudin Mehmedović iz SDA smatra da novi sastav Savjeta ministara odlikuje nedostatak kompetencija, od kojih su neki, predočili diplome "divljih fakulteta" te pozivao poslanike da ne glasaju za predložene kandidate.

Poslanik Srpskog kluba Milan Petković smatra da je Mehmedović maliciozno i namjerno univerzitete u Istočnom Sarajevu i Novom Sadu nazvao divljim. Poslanik SNSD-a Miroslav Vujičić napomenuo je da u Republici Srpskoj postoje dva javna univerziteta koji su akreditovani, te je i on ocijenio malicioznim navod Mehmedovića.

Poslanik DF-a Zlatan Begić rekao je da ova stranka neće glasati za ovaj prijedlog saziva Savjeta ministara te je rekao da u Klubu DF smatraju da je društveno odgovorno ne glasati za ovaj prijedlog. On je upozorio na ozbiljan proceduralni propust koji se tiče bezbjednosnih provjera.

Darko Babalj, poslanik SDS-a tražio je pauzu od pola sata, nakon čega je predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Denis Zvizdić zaključio raspravu i dao pauzu od pola sata.

Prijedlozi za ministre i zamjenike

SNSD je dobio ministarstva finansija, bezbjednosti i spoljne trgovine, a na te pozicije je predložio Zorana Tegeltiju, Nenada Nešića i Stašu Košarca. Za zamjenike su predložili Marijanu Mojić, Ognjena Janjića i Aleksandra Goganovića.

HDZ BiH je, pored predsjedavajuće Borjane Krišto, za ministra pravde predložio Davora Bunozu i Dubravku Bošnjak za ministra civilnih poslova. Za zamjenike ministara predloženi su Josip Brkić, Slaven Galić, Ivica Bošnjak i Ljiljana Lovrić.

Stranke Trojke su izabrale Elmedina Konakovića (NiP) za kandidata za ministra inostranih poslova, Edina Fortu (Naša stranka) kao ministra komunikacija i transporta i Zukana Heleza (SDP) kao ministra odbrane. Kao zamjenike su predložili Dušku Jurišić, Muhameda Hasanovića i Elvira Mahmuzića.

Stranke Trojke i SNSD su se zajednički dogovorili da kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice bude Sevlid Hurtić iz Pokreta za državu.

Podsjetimo da je Centralna izborna komisija (CIK) BiH 19. januara , nakon izvršenih provjera, izdala potvrde da svi kandidati za funkciju ministra ili zamjenika ministra u Savjetu ministara BiH ispunjavaju sve potrebne uslove propisane odredbama Izbornog zakona BiH za imenovanje na funkcije u Savjet ministara.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок