Počela uzorkovanja i mjerenja radioaktivnosti u Dvoru

  • 25.10.2020. 21:02

Na području opštine Dvor i na Trgovskoj gori, gdje je planirana izgradnja centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, započeta su uzorkovanja i mjerenja radioaktivnosti za definisanje nultog ili postojećeg stanja, objavljeno je na internet stranici hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško.

Prikupljaju se uzorci površinskih voda i sedimenata, bunarske vode, zemljišta, poljoprivrednih proizvoda i šumskih plodova, meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Navedeno je da se ova mjerenja planiraju provoditi u periodu od godinu dana, a vrše ih radnici Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, Instituta "Ruđer Bošković" i Agronomskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu.

Fond je obrazožio da su uzorci zemljišta uzeti sa dvadesetak tačaka na lokaciji Čerkezovac, te u bližoj i daljoj okolini od velike važnosti za definisanje prirodne radioaktivnosti u okolini.

Mjerne stanice za praćenje prirodne radioaktivnosti postavljene su u septembru na Čerkezovcu, na lokaciji gdje treba da bude centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Na području opštine Dvor, posebno uz transportne puteve i veća naselja, kao i na samoj lokaciji Čerkezovac postavljena su 34 pasivna uređaja za mjerenje doze zračenja u okolini. Postavljeni su totalizator, stanica za uzorkovanje vazduha i sistem za mjerenje ambijentalne brzine doze.

Priprema uzoraka i analize provodiće se u ovlaštenim laboratorijama u Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada i u Institutu "Ruđer Bošković".

Predstavnici Agronomskog fakulteta obilazili su poljoprivredna gazdinstva i prikupljali poljoprivredne proizvode, tipične za jesen za ovo područje. Biće identifikovane i biljke od kojih potiče med.

Osim poljoprivrednih proizvoda, u šumskim predjelima opštine Dvor se od početka septembra uzorkuju šumski plodovi, primarno gljive, te plodovi koji dozrijevaju u jesen, a jagodičasto i bobičasto šumsko voće će se uzorkovati u sezoni proljeće/ljeto 2021. godine.

U dogovoru s lovačkim društvima uzimaće se i uzorci divljači, primarno divljih svinja, srna i zečeva.

Uzorci površinskih voda i pripadnih sedimenata, te bunarske vode prikupljani su u okolini lokacije gdje je planirana gradnja centra.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad, polovinu koju je obavezna preuzeti iz Nuklearne elektrane Krško, odlaže u bivšoj kasarni Čerkezovac u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Osim toga, na ovoj lokaciji planirano je i odlaganje postojećeg institucionalnog otpada.

Тагови: