CIK BiH

Počelo štampanje glasačkih listića

  • Извор: АТВ
  • 08.08.2022. 19:25

Manje od 70.000 glasača iz inostranstva prijavilo se za pravo glasa na predstojećim opštim izborima. Broj je dosta manji, nego prethodnih godina, što ne ide na ruku političkom Sarajevu, jer su do sada koristili glasove iz dijaspore kako bi se pozicionirali u zajedničkim institucijama.

Sarajevski lobisti obećavali su vrtoglavu cifru i do 100.000 glasača samo za Federaciju, ali od toga, po podacima CIK-a nema ništa. 

„Kod nas nije obavezno glasanje, onaj ko se registruje može da glasa, ako ne želi da se registruje ne može ga niko natjerati još uvijek“, rekao Suad Arnautović, predsjednik CIK-a BiH.

Da li će glasači biti natjerani i da li će i to biti nametnuto da se registuju i da glasaju, Arnautović nije pojašnjavao. Ono što se zna da su članovi CIK-a, koji nisu legitimno izabrani, prihvatili sve Šmitove nametnute izmjene Izbornog zakona koja se tiču tehničkih pitanja. Zanimljivo da je i bivša savjetnica lidera SDS-a Mirka Šarovića koju je lično predložio za člana CIK-a, Vanja Bjelica – Prutina danas priznala Šmita kao visokog predstavnika u BiH, iako je zvanični stav Republike Srpske da Šmit nije potvrđen u Savjetu bezbjednosti .

 „Nemam se šta izjašnjavati, dakle on je stupio na snagu, CIK će postupati u skladu sa tim odredbama i mislim da nikakvo moje izjašnjenje po tom pitanju nije ni primjereno“, rekla je Vanja Bjelica – Prutina, član CIK-a BiH.

Da li je primjereno da kadrovi iz Republike Srpske ne slijede zvanične stavove institucija Srpske o tome u SDS-u i PDP-u ne žele da odgovaraju. Nije ni čudo da upravo njihovi kadrovi u zajedničkim tijelima slijede sarajevsku politiku, jer ih upravo ta politika dovela mimo konkursa na čelne pozicije CIK-a, a njihovi kandidati za najvažnije funkcije Republike Srpske sastaju sa Šmitom, dočekujući ga raširenih ruku u sred Banjaluke. 


Тагови:
  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм