ВСТС

Поднесен захтјев за привремено удаљење Дебевеца са дужности предсједника Суда БиХ

  • Извор: АТВ
  • 19.12.2023. 14:12

Канцеларија дисциплинског тужиоца (КДТ) Високог судског и тужилачког савјета БиХ је поднијела захтјев за привремено удаљење од вршења дужности предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца, након што га је СИПА јуче ухапсила због сумње на злоупотребу положаја.

Како су саопштили из ВСТС-а, Тужилаштво БиХ им је данас у јутарњим сатима упутило Обавјештење у којем их информише о доношењу Наредбе о провођењу истраге против осумњиченог Ранка Дебевеца, предсједника Суда БиХ.

„Одмах по пријему наведене Обавијести, у складу са надлежностима прописаним Законом о ВСТС-у БиХ, иста је прослијеђена у рад Канцеларије дисциплинског тужиоца  ВСТС-а БиХ, који је поднио захтјев за привремено удаљење од вршења дужности предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца. Након подношења захтјева, аутоматски систем ДK ЦМС ће одредити првостепену дисциплинску комисију ВСТС-а БиХ која ће, у законском року, донијети одлуку по захтјеву КДТ-а“, рекли су у ВСТС.

На основу одлуке првостепене дисциплинске комисије, ВСТС БиХ ће поступити у складу са одредбама прописаним Законом о ВСТС-у БиХ. 

„У случају да одлука првостепене дисциплинске комисије буде удаљење од вршења дужности предсједника суда, ВСТС БиХ ће одлучити о именовању вршиоца дужности предсједника Суда БиХ“, напомињу из ВСТС-а.

Миланко Кајганић, главни тужилац Тужилаштва БиХ, рекао је данас на конференцији за новинаре да се у случају Дебевеца не може примијенити имунитет од кривичног гоњења.

Осим Дебевеца, ухапшен је и бивши директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Осман Мехмедагић Осмица. Кајганић је навео да постоји сумња да су они незаконито прислушкивали судије Суда БиХ и раднике Тужилаштва БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)