Na nekoj od sljedećih sjednica

Poslanici PD PSBiH uskoro o smjeni članova CIK BiH

  • Извор: АТВ
  • 19.01.2023. 19:20

Smjena članova Centralne izborne komisije trebalo bi da bude pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na nekoj od sljedećih sjednica. Međutim, sadašnji saziv CIK-a smatra da za tako nešto nema uporišta u Ustavu i zakonima. Da to nije tako tvrdi profesor ustavnog prava Milan Blagojević. Upravo sadašnji izborni zakon BiH jasno propisuje da akt o prestanku funkcije članova CIK-a donosi Predstavnički dom.

"Onaj ko imenuje ima pravo i da razriješi uvijek, osim kada je Ustavom ili zakonom izričito propisano da mu je zabranjeno da razriješi imenovana lica prije isteka mandata. Takvu zabranu ne propisuje ni Ustav BiH ni Izborni zakon, niti bilo koji drugi zakon", rekao je Milan Blagojević, profesor Ustavnog prava.

Trenutni saziv CIK-a je i napravljen da služi političkim ciljevima prvenstveno SDA, a potom i njihovih poslušnika u Srpskoj, kaže iz SNSD-a. To se kažu najbolje pokazalo tokom izbora za predsjednika republike i izbora delegata u domu naroda. 

"Postoji neosporan pravni osnov da oni budu smijenjeni, i oni će biti smijenjeni zato što su politički ljudi, zato što ne znaju da rade taj posao i zato što su imali i imaju loše namjere", rekla je Snježana Novaković Bursać, delegat u Domu naroda PD PSBiH.

Politički partneri iz drugog entiteta takođe ovakvom CIK-u žele što prije da vide leđa. Napravili su više štete nego koristi, kaže lider HDZ-a Dragan Čović. A Elmedin Konaković, jedan od lidera stranaka iz Sarajeva kaže da se smjena CIK-a trebala obaviti davno. 

"O ovom CIK-u mislim svee najgore. To je jedno političko tijelo u koje je imenovano od ljudi koji su bliski politički strankama, u ovom slučaju SDA, DF, PDP i SDS", rekao je Elmedin Konaković, predsjednik NIP.

"Mi smo dokazali da je CIK krovini pokretač krininalnih radnji, ovo su najgori izbori ikad provedeni.", dodao je Konaković.

Mnogih problema sa aktuelnim sazivom CIK-a ne bi bilo da su oni na zakoniz način imenovani, kaže bivši član Centralne izborne komisije Branko Petrić. Slično se dešavalo i u Sjevernoj Makedoniji, podsjeća Petrić, gdje se CIK ponašao slično kao u BiH. 

"Oni su zakonom, izmjenama i dopunama zakona Makedonije riješili da postojećim članovima CIK-a mandat prestaje stupanjem na snagu novog zakona, definisali su izbor privremenih članova, a onda su išli redovnom zakonskom procedurom", rekao je Branko Petrović, bivši član CIK-a BiH.

Što se tiče BiH, posebno je problematično što je i Sud BiH dao saglasnost na ovakav izbor članova CIK-a BiH. Ono u čemu se slažu svi politički akteri jeste da bi novi sastav trebalo da čine visoko profesionalni ljudi, bez političkog uticaja. 

Тагови: