Kladanj

Postavljena spomen-ploča ubijenim Srbima u selu Јelačići

  • Извор: СРНА
  • 02.12.2021. 16:43

U Јelačićima kod Kladnja danas je postavljena Spomen-ploča koja je do sada više puta oskrnavljena, a posvećena je civilima i borcima ovog sela koje su 14. januara 1994. godine ubili mještani okolnih muslimanskih sela i neke od specijalnih jedinica takozvane Armije BiH iz Kladnja, Živinica i Stupara.

Vandali koji su u više navrata oskrnavili spomen-ploču podignutu kao znak sjećanja na 24 mještanina koje su ubile muslimanske paravojne snage iz Kladnja, Živinica i Stupara nikada nisu otkriveni, zbog čega je ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić, koji je prisustvovao postavljanju spomen-ploče, apelovao da svi nadležni organi istraže, identifikuju i kazne počinioce.

Lučić je rekao Srni da ga je Zavičajno udruženje "Јelačići" obavijestilo o ovom nemilom događaju i da je dolaskom želio da im pruži moralnu podršku.

- Udruženju sam u narednom periodu obećao pomoć kako bi napravili neku kapelicu, u kojoj bi se starosjedioci okupljali i mogli odali počast ubijenim mještanima, što će zavisiti od vremenskih prilika, kao i od raspoloživog budžeta - naveo je Lučić.

Predsjednik Zavičajnog udruženja "Јelačići" Draženko Erdelić rekao je Srni da je Spomen-ploča prvi put postavljena 2010, a srušena 14. januara 2014. godine. Drugi put je srušena u noći između 26. i 27. juna, pred seosku molitvu nastradalim borcima, a treći put 14. oktobra.

On je rekao i da vandali nikada nisu otkriveni, navodeći da su načelnik opštine i komandir policije tvrdili da je ploču prvi put oborio vjetar, drugi put da ne mogu otkriti počinioce, a nakon trećeg skrnavljenja da nemaju dovoljan broj policajaca koji bi istražili taj slučaj.

- Naše Udruženje i Opštinska organizacija porodica poginulih boraca Šekovića podnijeli su krivične prijave, ali nikakve konkretne povratne informacije nisu dobili - kaže Erdelić.

Spomen-ploča posvećena je nastradalim civilima i borcima sela Јelačići koje su 14. januara 1994. godine ubili mještani okolnih muslimanskih sela i neke od njihovih specijalnih jedinica takozvane Armije BiH iz Kladnja, Živinica i Stupara.

- Tog dana, na mali Božić, poginulo je 17 boraca koji su čuvali uglavnom nepokretna starija lica. Nisu se povlačili jer su bili svjesni da će zarobljeni mještani biti mučeni ili ubijeni. Ovaj kraj je poznat po dobrim borcima koji su išli na sva ratišta širom Republike Srpske. Јa sam ponosan što potičem odatle - naglasio je Erdelić.

On je dodao da je Tužilaštvo BiH upoznato o ovom zločinu, ali da optužnice još nema.

Erdelić kaže da je selo Јelačić, od 18 srpskih sela na području opštine Kladanj koja su potpuno uništena, posljednje zapaljeno.

- Svo seosko bogatstvo završilo je kod muslimana iz susjednih sela, a našu šumu su raznijele šumokradice. Sa opštinom Kladanj nemamo nikakvu saradnju i pomoć, tako da put, Spomen-ploču, krst i sve u selu radimo vlastitim sredstvima - rekao je Erdelić.

Bez obzira na spor proces deminiranja, koji je započeo tek prošle godine, on je istakao da je jedan stanovnik izgradio kuću na očišćenom prostoru, što će učiniti i ostali mještani čim se za to ukaže prilika.

Udruženje će svima koji žele da se vrate, pomoći u procesu aplikacije za sve donacije, kao i u postupku usaglašavanja zemljišnih knjiga.

Selo je do rata imalo 100 domaćinstava i više od 300 stanovnika srpske nacionalnosti, prodavnice, školu i autobusku liniju koja ih je povezivala sa brojnim mjestima.

Тагови: