ATV

Sarajevo

Potvrda iz Brisela: Nema odluke o članstvu u NATO-u

  • Извор: АТВ
  • 13.04.2023. 14:45

Izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da Srpska ostaje neutralna i da neće ući u NATO, niti da se to uopšte razmatra, naišla je na seriju napada opozicionih političara iz Republike Srpske, kao i medija iz FBiH koji su pokušali da demantuju Dodika.

Da se radi isključivo o pokušajima diskreditovanja Dodika, potvrđeno je i iz Brisela.

"Još uvijek nema odluke o članstvu NATO-u i neće prejudicirati konačnu odluku o članstvu", poručeno je iz sjedišta NATO-a.

"Dnevni Avaz" je objavio tekst pod naslovom "NATO će još jače biti uz BiH", u kojem su tražili reakciju ovog pakta na najave Dodika da će tražiti prekid vojnih vježbi OS BiH i NATO-a. Međutim, dobili su odgovor koji će mnogo razočarati opoziciju u Srpskoj koja politiku zasniva isključivo na napadima usmjerenim ka Dodiku, uz mantru kako je on potpisao dokumente koji vode ka članstvu NATO-u. Odgovor iz sjedišta NATO-a u Briselu, posebno je teško pao sarajevskim političarima koji već godinama priželjkuju članstvo u Alijansi.

Iz NATO-a su poručili da će nastaviti saradnju, ali da nema prejudiciranja konačne odluke o članstvu.

Time su praktično iz sjedišta NATO-a u Briselu, začepili usta svima koji su tvrdili da takva odluka postoji.

"NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i ujedinjene i multietničke strukture zemlje. Nastavićemo podržavati evroatlantske reformske napore BiH – za dobrobit svih njenih građana – u skladu s nacionalnim nivoom ambicija BiH i bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu", naveli su iz Brisela za pomenuti list.

Tačno je da su najavili snažniju podršku BiH, ali uz napomenu da će je pružiti "nakon bliskih konsultacija s državnim vlastima".

Dakle, očigledna je bila namjera da se Dodik diskredituje, ali iz NATO-a je jasno poručeno - "saradnja i podrška da, ali bez prejudiciranja odluke o članstvu i uz konsultacije sa predstavnicima vlasti u BiH".

Тагови: