Министар одбране

Потврђено писање АТВ-а: Зукан Хелез тражи више новца за наоружање

  • Извор: АТВ
  • 19.09.2023. 19:10

Баш како је АТВ прије неколико дана извјештавала, данас је и званично потврђено. Зукан Хелез тражи више од милијарду марака за Министартво одбране.

Његова бахатост могла би да доведе у питање и буџет БиХ, каже  министар финансија Срђан Амиџић. Kаже, тако нешто сигурно неће подржати. 

„Kада неко пошаље такав захтјев или је неозбиљан или вас омаловажава. Kако да ја преговарам ако сте ви имали буџет од 392 милиона марака и пошаљете буџетски захтјев на милијарду и седамсто седамдесет милиона КМ. Шта нам је полазна основа? Сви ми унутар Министарства и буџетски корисници своје расходе морамо смањити за најамње три процента“, рекао је Срђан Амиџић, министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ.

Зукан Хелез тражи неколико пута више новца у односу на основни буџет Министарства. Све би да уложи у модернизацију опреме и наоружања. Никоме није јасно, зашто би Хелез да наоружава БиХ.

Амиџић: Ови захтјеви су сулуди, планирамо ли напасти НАТО или Србију?

Амиџић: Ови захтјеви су сулуди, планирамо ли напасти НАТО или Србију?

„Не видим никакве назнаке да ће бити оружаних ускоба у БиХ. Ове моје изјаве поткрепљује и чињеница да Еуфор, који је задужен за безбједност у БиХ, каже да је безбједносна ситуација у БиХ стабилна и да је искључиво политичка криза у БиХ. Тако да грађани могу мирно спавати, неће бити оружаних сукоба у БиХ“, рекао је Александар Гогановић,  замјеник министра одбране у Савјету министара БиХ.

Да ли је за наредну годину, по захтјеву Хелеза, потребно модернизовати пјешадајско наоружање за преко 68 милиона марака, пита Амиџић. Зашто би, каже, платили скоро 148 милиона марака за оклопна возила.  

„Никада неће доћи, али када би дошао захтјев да се овакви сулуди захтјеви уваже, вјерујте да бих ја напустио Савјет министара. Насупрот томе ја сма добио захтјев да се овакви буџетски захтјеви од стране Министарства одбране или било којег другог корисника, не уваже“, каже Амиџић.

Трошио би Хелез из буџета БиХ новац и за нуклеарно билошко хемијску одбрану. Многи у томе виде политиканство и додворавање Бошњацима. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина