Sjednica

Predsjedništvo BiH usvojilo izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu

  • Извор: СРНА
  • 30.11.2022. 18:20

Predsjedništvo BiH usvojilo je danas, većinom glasova, izvještaj o izvršenju budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za prošlu godinu koji će biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predsjedništvo BiH obavezalo je Centar za uklanjanje mina u BiH (BHMAK) da uključi Republičku upravu civilne zaštite i Federalnu upravu civilne zaštite u sprovođenje sporazuma o projektu podrške BHMAK-u u implementaciji sistema za upravljanje informacijama za protivminsko djelovanje u BiH.

Predsjedništvo BiH odobrilo je danas zaključivanje Sporazuma o partnerstvu u sprovođenju projekta "Podrška Centru za uklanjanje mina u BiH u implementaciji `ril tajm` sistema za upravljanje informacijama za protivminsko djelovanje u BiH" između Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara i Ženevskog međunarodnog centra za humanitarno deminiranje i nevladine humanitarne organizacije Norveška narodna pomoć.

"Obavezuje se BHMAK da u implementaciju ovog sporazuma uključi Republičku upravu civilne zaštite i Federalnu upravu civilne zaštite, te da aktivnosti koordinišu sa navedenim institucijama", saopšteno je iz Predsjendištva BiH.

Na današnjoj prvoj sjednici novog saziva, Predsjedništvo BiH prihvatilo je poziv za učešće na Samitu EU - zapadni Balkan, koji će 6. decembra biti održan u Tirani, a delegaciju BiH predvodiće srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Članovi Predsjedništva BiH su na današnjoj sjednici dogovorili i da Cvijanovićeva, u ime Predsjedništva BiH, uputi pismo predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu.

Predsjedništvo BiH odobrilo je i zaključivanje memoranduma o razumijevanju i saradnji između Ministarstva inostranih poslova u Savjetu minstara i Federalne javne službe za inostrane poslove, spoljnu trgovinu i razvojnu saradnju Belgije i memoranduma o razumijevanju o političkim konsultacijama između Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara i Ministarstva inostranih poslova Tajlanda.

Na sjednici je odobreno i zaključivanje dvogodišnjeg sporazuma o saradnji između BiH i Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu za period 2022-2023. godina, memoranduma o razumijevanju između Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara i Ministarstva inostranih poslova i trgovine Mađarske o saradnji u okviru programa (Stipendium Hungaricum) za period od 2023. do 2025. godine.

Predsjedništvo BiH donijelo je i odluke o prihvatanju ugovora o grantu (Luka Brčko) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na investicioni grant od Evropskog zajedničkog fonda za zapadni Balkan i sporazuma između EU i BiH o učešću BiH u programu Unije /Fiscalis/ za period od 2021 do 2027. godine.

Predsjedništvo BiH donijelo je odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Ministarstva odbrane u Savjetu ministara i Ministarstva nacionalne odbrane Rumunije o odbrambenoj saradnji.

U saopštenju se navodi da je Predsjedništvo BiH primilo k znanju informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH za 2021. godinu, te informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH za prva četiri mjeseca ove godine.

Predsjedništvo BiH donijelo je i odluku o ratifikaciji Sporazuma o grantu i Amandman broj osam na Sporazum o finansiranju između KFV, Frankfurt na Majni i BiH koju predstavlja Savjet ministara BiH, u iznosu od 6.000.000 evra za ublažavanje uticaja kovid 19 na mikro, mala i srednja preduzeća, putem Evropskog fonda za BiH.